Motie oppositie ordening goudsector lijdt schipbreuk
28 May 2014, 01:00
foto


De motie die de oppositie eerder op de avond had ingediend is iets na 23.00 uur met 23 stemmen vóór en 26 tegen verworpen. In de motie was de afkeuring uitgesproken over het regeringsbeleid voor de ordening van de goudsector. De motie is ingediend door het Nieuw Front, Pertjajah Luhur en de BEP. De fractie van Nieuw Suriname en DOE hebben ook vóór de motie gestemd.

De indieners van de motie hadden opgeroepen tot een rechtvaardige mijnbouwwet en beleid, dat niet alleen strenge en gepaste milieueisen stelt, maar ook de plaatselijke bevolking en waterbronnen beschermt. De oppositie eiste dat de regering de goudwinning op de bodem van de rivieren onmiddellijk stopzette evenals de goudwinning in het stuwmeer. Ronnie Asabina, fractieleider van BEP, motiveerde de motie. Hij haalde aan dat veel mis is gegaan met de ordening. Er zijn vier scalians, terwijl voordat de commissie Ordening Goudsector ingesteld was, er geen enkele was op het Stuwmeer.

De commissie ordening goudsector is niet in staat geweest een halt toe te roepen aan de rampzalige sociale en ecologische ravage die de ongecontroleerde goudwinning teweeg brengt, staat in de motie. Een grondige evaluatie van de ordening, eiste de oppositie. Ze stelden voor dat de regering een sterk platform van kleine gouddelvers in het leven zou roepen. Daarnaast incentives beschikbaar zou stellen in situaties waar milieuvriendelijke technieken worden gebruikt.

Doel niet gehaald
De overwegingen die tot de motie hebben geleid, zijn dat de mijnbouwindustrie een belangrijke bijdrage levert aan de economie en het bruto binnenlands product. Het edelmetaal niet op traditionele wijze wordt gewonnen, maar gebruik wordt gemaakt van hydraulisch en machinaal mijnen. De motie herinnerde de regering eraan dat zij in haar beleid heeft beloofd de sector compleet te ordenen.

De oppositie maakt zich verder zorgen over de ongecontroleerde ontbossing, de aantasting en vernietiging van cultuur, natuur en het verbouwen van basisproducten die onder druk komen te staan.
De fractieleider van de Mega Combinatie, Ricardo Panka, zei dat er zaken in de motie zijn waarmee de coalitie oneens is. Hij haalde aan dat de ordening van de goudsector niet in een fiasco is uitgemond. Volgens Panka mag een van de coalitiepartners vragen om ontmanteling van de sector, maar het is geen fiasco. "We zijn niet waar we moeten zijn, maar in de chaotische situatie is er duidelijke verandering gebracht", stelde Panka. Hij zei dat de ordening stapvoets plaatsvindt. "We gaan niet meewerken aan deze motie", benadrukte Panka. Hij deelde mee dat in de motie van de coalitie ook enkele zaken over de ordening meegenomen heeft.
pdf-icon.gif motie_goudsector.pdf                
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May