Begroting aangenomen; Onderwijs krijgt 23 stemmen tegen
28 May 2014, 00:00
foto
De coalitie stemt vóór de begroting.


De begroting van 2014 is zojuist aangenomen. Het Nieuw Front en de BEP hebben tegen de begroting gestemd. DOE heeft bij enkele ministeries tegen gestemd en bij een groot deel zich onthouden van stemmen. Nieuw Suriname heeft nadrukkelijk bij zeven ministeries tegen gestemd en de rest voor.


Paul Somohardjo, voorzitter van Pertjajah Luhur/Volks Alliantie, heeft vóór de begroting van Binnenlandse Zaken, Handel en Industrie en Landbouw, Veeteelt en Visserij gestemd. Deze zes leden tellende fractie heeft tegen de begroting van Onderwijs en Volksontwikkeling gestemd. Bij de stemming bij de rest van de ministeries heeft zij zich onthouden. Somohardjo merkte op dat toppers van zijn partij (ex-ministers en deskundigen) meegewerkt hebben aan de begroting, waardoor hij in een dilemma is nu hij in de oppositie zit.

Opvallend is dat het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling de meeste stemmen tegen heeft gekregen. Deze begroting is aangenomen met 26 vóór en 23 tegen. De meeste begrotingen zijn aangenomen met 26 tot 28 stemmen voor en 16 tot 18 stemmen tegen. De totale oppositie en Nieuw Suriname hebben tegen de begroting van Onderwijs gestemd. Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons zei dat de begroting aangenomen moest worden, want er moeten ook salarissen van ambtenaren betaald worden. Zij haalde aan dat ook de coalitie kanttekeningen heeft tegen de begroting. Dit werd ook ondersteund door fractieleider Ricardo Panka. De coalitie ondersteunt het beleid van de regering, maar heeft ook kanttekeningen.

De fractieleider van het Nieuw Front, Radjkoemar Randjietsingh, vindt dat het beleid absoluut niet deugt. Zoveel vragen zijn niet beantwoord. De oppositionele fractie is totaal niet tevreden over de wijze waarop de regering antwoord heeft gegeven op de vragen. Randjietsingh zei dat over een jaar deze regering plaats moet maken. In alle drie rondes is vooral door Nieuw Front en BEP over geklaagd dat ministers niet ingegaan zijn op gestelde vragen.

DOE-fractieleider Carl Breeveld zei dat hij de regering positief benadert, maar dat het beleid overschaduwd wordt door corruptiezaken. Er is geen samenhang in het beleid. Resultaten van onderzoek zijn niet gekomen. "Je kan moeilijk stemmen voor een begroting terwijl een aantal zaken blijft hangen". Breeveld heeft voor geen enkele begroting vóór gestemd. Bij de meeste heeft deze fractie zich onthouden van stemmen en voor enkele begrotingen, zoals Sport- en Jeugdzaken tegen gestemd. De assembleevergadering werd om 10 voor 12 afgesloten.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May