'Corruptie zal met gepaste maatregelen worden bestraft'
27 May 2014, 18:30
foto
President Desi Bouterse in De Nationale Assemblee.


De corruptie binnen het overheidsapparaat zal met gepaste maatregelen worden bestraft”, zei president Desi Bouterse vanmiddag tijdens de begrotingsbehandeling in De Nationale Assemblee. Het staatshoofd zegt dat het hem niet ontgaan is dat zowel de coalitie als de oppositie hiervan melding heeft gemaakt. De president heeft via de vicepresident Robert Ameerali de Clad de opdracht gegeven alle boeken na te gaan van ministeries en parastatale instellingen.”

Bij gebleken overtreding van de wet zal de procureur generaal verder onderzoek moeten plegen en maatregelen nemen zoals de wet dat voorschrijft”, zegt Bouterse. Een verfoeilijk aspect, noemde de president de corruptie. Hij zegt wel dat niet moet worden gedaan alsof corruptie iets van deze regering is, iets van deze tijd. "Het is geen fenomeen van deze tijd, geen vinding van Suriname of deze regeerperiode. Ik zou het erg op prijs stellen als deze ernstige zaak goed onder de loep wordt genomen”, zei het staatshoofd. Bouterse merkte op dat in Amerika en Europa de corruptie astronomische vormen heeft aangenomen, maar er wordt daarover gezwegen.

Tijdens de gehele begrotingsbehandeling heeft vooral de oppositie tal van corruptieschandalen aan de kaak gesteld. Veel ministers uit het kabinet hebben moeite gehad de kritische vragen hieromtrent te beantwoorden. Enkele ministers zijn er tot ongenoegen van het parlement er niet in geslaagd naar tevredenheid van het parlement de beschuldigingen te weerleggen. Bouterse zegt dat hij de opmerkingen corruptie wel degelijk serieus neemt.

Overschaduwen goede zaken
Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons, oppositieleden en vooral in de spreekbeurt van coalitielid André Misiekaba, is de regering opgeroepen niet te zwijgen en de beschuldigingen van corruptie in het overheidsapparaat aan te pakken. Misiekaba zei eerder dat als dat niet gebeurt het de goede dingen van de regering zal blijven overschaduwen. Ik hou hier geen betoog voor het in stand houden van corruptie, maar onze eigen Surinaamse realiteit moet niet uit het oog worden verloren”, zei Bouterse er op wijzend dat de situatie niet zo gemakkelijk is als het gezegd wordt.

Bouterse heeft in zijn speech opgeroepen de negatieve houding die er in het land is na te laten en de eigen verdiensten te koesteren en het gemeenschappelijk doel voor ogen te houden. Het staatshoofd verwees naar situaties in het buitenland waar die negatieve houding heeft geleid tot verval van landen en totale samenlevingen. Hij wees op de vele positieve mogelijkheden die er zijn in Suriname. Wat betreft het sociaal zorgstelsel zei Bouterse dat dat vooral gekoesterd moet worden.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May