Ramdin wil bemiddelen tussen Suriname en Nederland
15 Aug 2010, 12:00
foto


Ambassadeur Albert Ramdin, assistent secretaris-generaal van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) is bereid te bemiddelen tussen Suriname en Nederland. “Indien beide landen dit willen, ben ik bereid te helpen om de dialoog te herstellen. Er moeten openingen worden gecreëerd. Dat zal overigens niet eenvoudig zijn, want de ruzie is eigenlijk al te ver geëscaleerd”, zegt Ramdin aan Marcel Haenen van het NRC Handelsblad. De tweede man van de OAS was aan het hoofd van een delegatie in Suriname om de inauguratie van president Desi Bouterse en vicepresident Robert Ameerali bij te wonen. Hij heeft een twee uur durend onderhoud gehad met Bouterse.

Ramdin vindt dat de Nederlandse regering bezig is haar internationale geloofwaardigheid te verspelen door de strikte houding tegen president Bouterse. “Vroeger hielden de Verenigde Staten en Europese landen nadrukkelijk rekening met de Nederlandse standpunten over Suriname. Maar het huidige standpunt van minister Verhagen dat Bouterse in Nederland alleen maar welkom is om zijn drugsstraf uit te zitten, is zo gekleurd dat Nederland aan gezag verliest. Je ziet het ook: alle landen zijn bereid met Suriname samen te werken behalve Nederland”, aldus Ramdin die sinds 2005 de tweede man is bij de OAS.

Hij noemt de huidige Nederlandse politiek tegen zijn geboorteland “emotioneel en weinig pragmatisch. Misschien heeft het iets te maken met de moeilijke binnenlandse politieke situatie in Nederland”. Volgens de topman van de OAS zou Den Haag er veel beter aan doen “kanalen naar de Surinaamse regering open te houden. Het isoleren van Suriname kan ertoe leiden dat leiders ondemocratisch gedrag gaan vertonen. Nederland moet de deur niet dichtgooien, maar de realiteit erkennen.” En die werkelijkheid is volgens Ramdin dat een soeverein volk democratisch Bouterse heeft gekozen. “Als je dat niet voluit accepteert, beledig je het Surinaamse volk.” De Haagse opstelling mobiliseert Surinamers om stelling te nemen tegen Nederland, denkt Ramdin.

De OAS-topman zegt dat het overigens geen toeval is dat geen enkel staatshoofd de inauguratie van Bouterse bijwoonde. “Het is een signaal vanuit de internationale omgeving. Dat is begrijpelijk, want het gebeurt niet elke dag dat een militair die eerder een staatsgreep pleegde, later democratisch wordt gekozen tot president. In de Amerikaanse regio bestaan aarzelingen over Bouterse. Men weet nog niet hoe men zich tegenover Suriname moet opstellen. De Latijns-Amerikaanse en Caribische landen willen eerst eens zes maanden aankijken hoe het beleid van president Bouterse zich zal ontwikkelen”, zegt Ramdin.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May