'De Stem' geeft veroordeelden nieuwe kans
26 May 2014, 22:00
foto
Directeur Carlo Lansdorf van Stichting De Stem geflankeerd door Melvin Doorson (l) en Arnold Joop. (Foto: Stg. De Stem)


De gedetineerden Arnold Joop en Melvin Doorson die op eigen verzoek voorwaardelijk in vrijheid zijn gesteld, zijn bezig te resocialiseren in het Doorgangshuis ‘Eindelijk Licht’ van Stichting De Stem. De stichting heeft de twee mannen vanaf de poort van de Penitentiaire Inrichting Santo Boma opgevangen.

Met het resocialisatieproject wil de stichting verbetering bewerkstelligen. Het herstel van de soms verstoten ex-gedetineerden richt zich op het vergroten en tot uiting brengen van activiteiten, zegt de stichting in een verklaring. De ex-gedetineerden worden geplaatst in een zo normaal mogelijk sociaal kader in de samenleving waarin sprake is van geborgenheid.

“Een gevangene keert vroeg of laat terug in de samenleving. Hij neemt dan weer deel aan de maatschappij en dat gaat niet als vanzelfsprekend. De belemmeringen zijn talrijk.” In het geval van Arnold Joop die een marron is, is er sprake van een dilemma. Hij heeft iemand van het leven beroofd. Binnen de marron-gemeenschap is levensberoving een onvergeeflijke fout, waar volgens de binnenlandse traditie verbanning en banvloek als straf gelden. De toegang tot zijn leefgemeenschap wordt de dader ontnomen. Joop wordt volgens zijn stamgenoten beheerst door een 'kunu', de wraak van een dode. Een situatie waarin de dood zich blijft wreken en de stamgenoten vrezen dat het hele dorp wordt meegesleept en getroffen door het kwaad.

Algemeen directeur Carlo Lansdorf van de stichting vindt dat straf een maatregel is om een misdaad te vergelden. “Door te straffen, hopen wij onmaatschappelijk gedrag te corrigeren en herhaling te voorkomen.” Hij legt uit dat een straf ook tot doel heeft de terugkeer van de dader in de samenleving mogelijk te maken. “De resocialisatie begint al bij de oplegging van de straf.”

De gevangenis is volgens Lansdorf ook een ‘leerschool voor criminaliteit’. Gevangenen komen in aanraking met andere veroordeelden, waar ze elkaars houding en motivatie negatief beïnvloeden of elkaar de kneepjes van het vak bijbrengen. Lansdorf vindt dat alleen hard straffen niet werkt. “Door veroordeelden op te vangen, te begeleiden, te scholen , een vak te leren, wordt hen de kans geboden zich te herstellen. Zo voorkom je de kansloosheid van deze groep.”
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May