Meer samenhang nodig bij aanpak geweld tegen kinderen
24 May 2014, 01:15
foto
Minister Alice Amafo en Julia Terborg na de presentatie van het actieprogramma. (Foto: Sozavo)


Het geweld tegen kinderen zal met een actieprogramma worden teruggedrongen. Het plan moet zorgen voor een geïntegreerd beleid ten aanzien van preventie en terugdringen van geweld tegen kinderen. Vandaag heeft consultant Julia Terborg van de Center for Peoples Development, die het proces moet faciliteren en begeleiden, het plan gepresenteerd aan minister Alice Amafo van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo), haar staf en de werkgroep Integraal Kinderbeschermingsnetwerk.


“Het gaat erom hoe we als overheid, maar ook samen met niet gouvernementele organisaties (ngo’s), elk kind met de juiste inzet en response uit de problemen moeten helpen”, zegt Terborg, die het plan opzette in opdracht van Sozavo. De werkgroep is door de minister ingesteld met vertegenwoordigers van de ministeries van Justitie en Politie, Sport en Jeugdzaken, Onderwijs en Volksontwikkeling en het ministerie van Volksgezondheid.

Geïntegreerde aanpak
Deze had als taak het verzamelen van data over de rol van de verschillende diensten van de overheid en het in kaart brengen van het kinderbeschermingssysteem van de overheid. Er is vooral gefocust op de preventie alsook de hulpverlening aan het kind in nood. Het actieprogramma moet volgens Terborg op korte en lange termijn worden uitgevoerd. In de follow-up zal er structuur moeten komen bij het werken aan de geïntegreerde aanpak van geweld tegen kinderen.

“Een uitdaging hierbij is de samenwerking van afdelingen op de ministeries die bezig zijn met preventie en hulpverlening aan kinderen” zegt Terborg. Er is volgens haar weinig informatie bekend over kind- en jeugdhulpverlening. “Het is niet duidelijk voor de mensen die bezig zijn hiermee, wie wat mag doen, wanneer en hoe. Met meer efficiëntie en meer samenwerking kan het resultaat veel beter”, geeft ze aan.”

Amafo wenst een sterk actieplan voor de uitvoering. “Maar vooral cohesie en samenwerking met alle actoren is vereist. Het moet vooral duidelijk zijn wie mandaat heeft wat te doen en hoe het kind in nood te helpen en hoe snel wij in actie kunnen komen. Het instellen van een permanente monitoringsstructuur voor het ontwikkelen van een geïntegreerd beleid is gewenst.”
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May