Suriname wil samenwerking Argentinië uitbreiden
23 May 2014, 12:00
foto
Minister Winston Lackin zit de reguliere Unasur-bijeenkomst in Ecuador voor. (Foto: Min. Buza)


Suriname wil een diplomatieke vertegenwoordiger in Buenos Aires, Argentinië. Minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken die in Ecuador is voor een vergadering van de Unasur, heeft gesprekken gevoerd met een Argentijnse vertegenwoordiging.

In het gesprek dat hij met de Argentijnse vertegenwoordiging heeft gehad, zijn afspraken gemaakt om samen te werken op het gebied van de versterking van de teelt van kleine herkauwers in Suriname en de vestiging van een Caricom-diplomatieke vertegenwoordiging in Buenos Aires. Na de vestiging van de Caricom-missie, wil Suriname ook een vertegenwoordiger afvaardigen naar het land.

Met zijn collega van Ecuador heeft minister Lackin “concrete afspraken” gemaakt over samenwerking om de cacao-teelt in Suriname te stimuleren. De mogelijkheden voor institutionele versterking, waaronder opleidingen in de Spaanse taal, en een visum afschaffingsovereenkomst voor houders van dienst en diplomatieke paspoorten zijn ook besproken. Naar aanleiding van de gesprekken is ook de ondertekening van een overeenkomst over vriendschap en technische samenwerking tussen beide landen aan de orde gekomen.

Minister Lackin is de tijdelijke voorzitter van Unasur en heeft in die hoedanigheid de reguliere vergadering van de Unasur Raad van Ministers van Buitenlandse Zaken toegesproken. De bijeenkomst is gisteren begonnen en wordt vandaag afgesloten. Op de agenda van de vergadering zijn diverse rapportages opgebracht. Zo ook de rapportage rond de vorderingen van het proces voor de hervorming van het Inter-Amerikaans Mensenrechten Systeem (Verdrag van San José). De rapportage van de commissie van Unasur-ministers van Buitenlandse Zaken die betrokken is bij de inspanningen om de politieke rust te laten terugkeren in Venezuela maakt eveneens deel uit van de agenda.

De aanwijzing van de opvolger van de huidige secretaris-generaal van de Unasur en de bepaling van een datum voor de 8ste Unasur-top waarbij de overdracht van het voorzitterschap aan Uruguay moet plaatsvinden, zijn ook agendapunten voor deze bijeenkomst in ‘Las Galapagos’, Ecuador.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May