Winkeliers riskeren inbeslagname bestrijdingsmiddelen
22 May 2014, 18:00
foto
Instructiemeeting met stakeholders op maandag 14 mei 2014 (Foto: Consumentenzaken HI)


Ambtenaren van de afdeling Consumentenzaken van het ministerie van Handel en Industrie (HI) en van ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) zijn gestart met de landelijke controle op bestrijdingsmiddelen. Er zal gecontroleerd worden of de winkeliers zich houden aan de wettelijke regelingen die gelden voor de verkoop, etikettering en opslag van bestrijdingsmiddelen.

“Er zijn nogal wat huishoud bestrijdingsmiddelen die in een vreemde taal geëtiketteerd zijn. Ook zijn er een aantal illegale producten in het land die niet geregisteerd staan en mogelijk giftige stoffen bevatten. Het is niet verantwoord dat die in huishoudens gebruikt worden”, zegt Alies van Sauers, hoofd van de afdeling Bestrijdingsmiddelen van LVV.

Uitleg over opslag
De landelijke controle vindt plaats in samenwerking met diverse stakeholders, waaronder het ministerie van Arbeid, Technologische Ontwikkeling en Milieu, het Bureau Openbare Gezondheidszorg, de Economische Controle Dienst, Nimos, Bureau Nationale Veiligheid, bestuursdiensten en districtscommissariaten.

Landbouwchemicaliën, waaronder gramoxone en paraquat mogen nooit in supermarkten worden verkocht. Een aantal diensten gaan in het veld om te controleren en de winkeliers uit te leggen, hoe de opslag moet plaatsvinden. Ook aan de importeurs zal er informatie worden verstrekt over de voorwaarden waaraan zij moeten voldoen, geeft Van Sauers aan.

Overbruggingsperiode voorbij
Bij verschillende bijeenkomsten in de afgelopen periode zijn de stakeholders getraind over de gevaren en de aanpak van bestrijdingsmiddelen. Nadat er een bekendmaking was geplaatst in de Overheidskrant en via lokale tv-stations was er een overbruggingsperiode ingesteld van ruim een maand, die reeds verlopen is. Ook de Chinese Verenigingen zijn op de hoogte gesteld van de landelijke aanpak.

Er zal regelmatig contact plaatsvinden met focal points van de stakeholders. Op 19 mei 2014 heeft de laatste instructiebijeenkomst plaatsgevonden met alle stakeholders op het ministerie van LVV, waarbij de opdracht is gegeven tot landelijke controle. Elke stakeholder heeft de bevoegdheid om op te sporen en aan te manen. In afstemming met de politie en ECD zal er worden overgegaan tot in beslag name na vaststelling van de overtreding, zegt de voorlichting van HI.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May