Opnieuw vraagtekens bij opkoop terreinen en panden
22 May 2014, 06:00
foto
Minister Edward Belfort heeft de vragen over de opkoop van panden voor zijn ministerie gelaten voor collega Steven Relyveld.


Er zijn opnieuw vraagtekens geplaatst bij de opkoop van panden voor de overheid. Het gaat nu om twee panden, waarvan één 367 m² groot, aan de Henck Arronstraat. De panden zijn aangekocht voor het ministerie van Justitie en Politie.

De oppositie die vooral in deze begrotingsbehandeling er werk van heeft gemaakt de onduidelijkheden rond het beleid van de regering extra te benadrukken, vermoedt dat ook hier politieke vrienden van de regering zijn bevoordeeld. Waar de oppositie over struikelt, is dat de koopsom, gebaseerd is op een taxatiewaarde die fors is opgevoerd.

De panden zijn in in 2009 getaxeerd op SRD 1.600 per m². Dat zou de koopsom brengen op ruim US$ 1,25 miljoen. In 2011 heeft er weer een taxatie plaatsgevonden. Het taxatiebedrag is toen gebracht naar SRD 3.000 per m². De laatste taxatie heeft de koopsom gebracht naar US$ 1,75 miljoen. Assembleelid Mahinder Jogi (NF/VHP) wil van de regering weten welke factoren ertoe hebben geleid dat het taxatiebedrag in 2 jaar tijd is verdubbeld. Hij wijst er op dat er niets is veranderd op het terrein en aan het pand en er geen toegevoegde waarde is. Met de volgens hem fors toegenomen taxatiewaarde is er een extra verschil in het koopbedrag van een half miljoen US$. Jogi zegt aan Starnieuws dat er met de eigenaar van het terrein en het pand ook nog een niet afgeronde huurovereenkomst bestaat.

Ook in deze transactie is er geen ontheffingsresolutie opgestuurd naar De Nationale Assemblee. Voor elke uitgave van de overheid groter dan SRD 1,5 miljoen moet er ontheffing worden verleend. Het koopbedrag is opgebracht op de begroting van het ministerie van Justitie en Politie. Minister Edward Belfort die kritische vragen hierover moest beantwoorden zei dat zijn collega Steven Relyveld van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer de vragen zou beantwoorden. Echter zei Relyveld niets hierover in het parlement.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May