'Toren van Nola' is culturele diversiteit
20 May 2014, 22:00
foto
Spelende kinderen in Alice Springs, Australië. (Foto: Unesco)


De Nola Hatterman Art Academy heeft vandaag de ‘Toren van Nola’ onthuld. De toren is opgebouwd uit lege tomatenkistjes die studenten en docenten van de academy hebben beschilderd met symbolen en elementen uit de verschillende cultuuruitingen in Suriname. Inheemse aardewerk-motieven, tekens van het Hindi-schrift, Afaka-tekens uit de Marroncultuur en pangi stoffen zijn te herkennen op de beschilderingen. Door op deze manier gezamenlijk bezig te zijn aan een kunstwerk, is uiting gegeven aan culturele diversiteit.

De onthulling van het kunststuk heeft alles te maken met de Internationale Dag van de Culturele Diversiteit voor Dialoog en Ontwikkeling, morgen 21 mei. De Unesco heeft deze dag in het leven geroepen om mensen de mogelijkheid te geven tijdelijk stil te staan bij het belang en het begrip van de waarden van culturele diversiteit en hoe ‘we samen kunnen leven.’ De organisatie stimuleert het vergroten van het belang tussen cultuur en ontwikkeling.

Suriname beschikt over een rijke diversiteit aan bevolkingsgroepen en cultuuruitingen, zegt het directoraat Cultuur in een persbericht. “Voor Suriname is culturele diversiteit een normaal verschijnsel; we leven vredig met en naast elkaar.” In diverse landen leiden culturele verschillen vaak tot onderlinge spanningen en zelfs tot oorlogen. Begrip voor elkaars diversiteit draagt bij aan een wereld van vrede. Culturele diversiteit uit zich niet alleen in cultuuruitingen, maar ook in diversiteit van denken. “Daarom moet ook het divers denken worden gerespecteerd.”

Het directoraat Cultuur zegt dat hij ook regionaal en internationaal werkt aan activiteiten van diversiteit. In samenwerking met het ministerie van Buitenlandse Zaken is het directoraat bezig met voorbereidingen voor het Festival del Fuego in juli te Cuba. Tijdens dit evenement zullen Caribische landen met “spectaculaire” manifestaties en symposia hun cultuur met elkaar delen. Samen met het India Cultural Centre is er voor morgenavond een culturele avond georganiseerd in Theater Thalia.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May