Nieuwe belastingwetten vereist voor eigen kapitaalmarkt
19 May 2014, 18:00
foto
Parlementariër Henk Ramnandanlal


Een eigen nationale kapitaalmarkt ontwikkelen zal onmogelijk blijven, als de overheid verzuimd aangepaste en nieuwe belastingwetten in te dienen bij De Nationale Assemblee. Dat de Surinaamse effectenbeurs vrijwel niets voorstelt, heeft volgens parlementariër Henk Ramnandanlal (MC/Palu) onder andere te maken met het ontbreken van een wet op de jaarrekeningen voor bedrijven en instituten.

De regering en De Nationale Assemblee zijn nu wel tot de slotsom gekomen dat deze belastingwetten snel geslagen moeten worden. Minister Andy Rusland van Financiën heeft toegezegd dat het parlement binnenkort mag uitkijken naar de concepten van deze wetten. Parlementariër Henk Ramnandanlal (Palu) legt aan Starnieuws uit dat investeerders niet het risico willen lopen een bedrijf over te nemen of daarin te investeren als er geen inzage is in het bedrijf, groeipotentie en vooral de zekerheid dat een gepleegde investering zal worden terug verdiend. “Normaal is dat de jaarverslagen van beursgenoteerde bedrijven toegankelijk zijn voor het publiek en dat kan alleen met een wet op de jaarrekening”, legt Ramnandanlal uit.

Daarnaast wordt op de effectenbeurs ook nog een onderscheid gemaakt tussen beursgenoteerde, grote (met of zonder belastingvoordelen) – en kleine bedrijven. De kleine bedrijven worden vaak niet verplicht gesteld een jaarrekening te presenteren. Echter zijn er wel andersoortige maatregelen die hun participatie op de kapitaalmarkt mogelijk maken en ze de kans bieden aandelen te kopen. “Een goed functionerend kapitaalmarkt is een belangrijke nationale aangelegenheid die de economie een behoorlijke lift kan geven”, zegt de parlementariër. Niet alleen beursgenoteerde bedrijven kunnen hiervan profiteren, maar met name ook de middenklasse van Suriname die wat spaarcenten heeft liggen zou voordeel kunnen hebben van de economische groei die Suriname doormaakt door aandelen te kopen in Surinaamse bedrijven op een goed functionerende en transparante effectenbeurs.

Handelsregister
Er zal ook een instantie moeten komen waar personen en bedrijven terecht kunnen om jaarrekeningen op te vragen van beursgenoteerde en andere bedrijven die verplicht worden gesteld een jaarrekening daar te deponeren. Dit zal betekenen dat de wet op het handelsregister ook moet worden aangepast.

Ramnandanlal zegt dat daarnaast ook een wet op monopolievorming gemaakt moet worden. Die wet moet er voor zorgen dat nationale bedrijven worden beschermd tegen door buitenlandse bedrijven. De discussie rond belastingwetten die nodig zijn, is in het parlement gevoerd naar aanleiding van de behandeling van een conceptwet die moest voorkomen dat Suriname het risico liep op een internationale zwarte lijst te komen. Het ging om de aanpassing van de Kapitaalwet om financiële terroristische activiteiten en de bescherming van terroristen tegen te gaan.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May