Minister Algoe houdt hearings met agrarische sector Nickerie
19 May 2014, 07:00
foto
Minister Soeresh Algoe van LVV in gesprek met de boerenorganisaties.


“Communiceren met de sector", zo bestempelt minister Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) de ontmoetingen die hij zaterdag had met grootlandbouwers, de boerenorganisaties en de coöperaties in Nickerie. Vooral de landbouwers hebben zich verheugd getoond over de ontmoeting met de minister. Op deze meeting hebben de producenten hun zienswijze gegeven over hoe de sector vooruit kan worden gebracht. De overheid zou vooral moeten werken aan verlaging van de dieselprijs, het helpen creëren van vaste afzetmarkten en de verlaging van de prijzen op inputs.

De grootlandbouwers hebben graag dezelfde deal als wat Guyana op dit moment met Venezuela heeft. Ook is een voorstel gedaan dat de staat tractoren en inputs tegen de kostprijs ter beschikking stelt aan de sector. De grote boeren toonden zich ook bezorgd over de wateraanvoer vooral aan de rechteroever van de Nickerie rivier en de zich steeds verder verplaatsende zoutgrens. De boerenverenigingen wilden van minister Algoe de verzekering dat er genoeg water zal zijn dit seizoen om in te zaaien en hun aanplant te verzorgen. Ook de verspilling van water door boeren en slecht onderhoud van de waterwegen kwam aan de orde. Bij de minister is aangedrongen wetgeving en maatregelen in place te brengen om sancties op te leggen aan boeren die in overtreding zijn.

Tijdens deze ontmoeting is het voorstel gedaan om de complete waterhuishouding van de agrarische sector onder een ministerie onder te brengen voor een efficiëntere aanpak. De 3 pas opgezette coöperaties in Nickerie zullen verder begeleid en ondersteund worden door de afdeling coöperatiewezen van het ministerie.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May