Adron participeert in training hybride zaaizaad technologie
19 May 2014, 09:00
foto
Soedeshchand Jairam van Adron


Twee personeelsleden van het Anne van Dijk Rijst Onderzoekscentrum Nickerie (Adron) participeren in de training Hybryde zaaizaad technology in China. Deze training is op 9 mei begonnen en duurt tot 6 juli en wordt verzorgd door Yuan Longping High –Tech Agriculture Co., Ltd. De training is bedoeld voor landen uit onder andere Latijns-Amerika en Caribisch Gebied zegt directeur Soedeshchand Jairam aan Starnieuws.

In overleg met de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft Adron D.Jhakhry, van de afdeling Veredeling en Ch. Jaggessar van de afdeling Zaaizaad, afgevaardigd naar de training. Namens het ministerie van LVV participeert ook een medewerker, deelt Jairam mee.

Bij de productie van hybriderijst wordt gebruikgemaakt van het verschijnsel dat bij kruisingen sommige eigenschappen bij de nakomelingen beter zijn ontwikkeld dan bij 'de ouders' (heterosiseffect). Hybriderijst wordt interessant vanwege de hogere opbrengstvermogens. Aan de andere kant is het zo dat de productie van hybridezaad speciale kennis, extra arbeid en input vereist, waardoor het ook veel duurder is. Ook is het bij hybriderijst niet mogelijk om een deel van de oogst te gebruiken om opnieuw in te zaaien om weer die hoge opbrengst te behalen. De inzaaidichtheid, hoeveelheid zaaizaad per hectare, bij hybride productie is wel lager dan het gewone ras, vertelt Jairam.
Jairam merkt op dat het ministerie van LVV bezig is de mogelijkheid te bekijken dat China binnenkort zo een training voor 30- tal Surinamers kan verzorgen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May