Resultaten gezondheidsproject Kroonenburg verontrustend
18 May 2014, 01:00
foto
Oogarts Jerrel Pawiroredjo bezig met het oogonderzoek op de RGD-poli te Kroonenburg. (Foto: ASP)


Lions Club Commewijne en de Suriname Eye Center van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) hebben zaterdag een gezondheidsproject uitgevoerd in Kroonenburg, aan de rechteroever van de Commewijne rivier. Lokale bewoners konden hun bloeddruk en suikergehalte meten. Daarnaast mochten ze ook een oogmeting doen. ''Dit is ons vijfde project in twee jaren en ik moet wel zeggen dat de resultaten steeds schrikbarend zijn. Zelfs mensen onder de 40 kampen met diabetes en maken er grappen over'', zegt Roy Boedhoe, president van Lions Club Commewijne hoofdschuddend.

Ruim een kwart van Kroonenburg maakte gretig gebruik van deze kans. ''We meten de lengte, het gewicht, de verhouding van de buikomtrek, de bloeddruk en prikken de bloedglucose'', vertelt Bastiaan de Boer, hoofd van de health commissie van de Lions en fysiotherapeut. De gegevens worden meteen verwerkt in het systeem waardoor gelijk gezien kan worden wie zich bevind in een gevarenzone. ''Ditzelfde project doen we wekelijks op het Veerplein, maar we zien dat de resultaten nauwelijks verschillen van de stadsmensen. We merken dat er een extreem hoge bloeddruk voorkomt onder de bewoners. De buikomvang is te groot en de mensen zijn over het algemeen te zwaar'', constateert De Boer. De oorzaken liggen volgens hem aan het gebruik van teveel suiker en zout, terwijl er ook nog weinig wordt bewogen. ''Er wordt geklaagd dat er geen vertier is en geen ontspanning, maar er is voldoende ruimte om te bewegen. Het moet bij jezelf beginnen als mens. Begin te bewegen''.

Meer voorlichting nodig
Volgens Lion Sheilendra Girjasing, voorzitter van het project, moet de awareness reeds in de jeugdjaren starten. Hoewel hij tevreden is met de opkomst van de bewoners, vindt hij de resultaten teleurstellend. ''Er is zelfs iemand die op het punt staat blind te worden. Ik weet niet wat er is. Het lijkt alsof de mensen bang zijn om naar de dokter te gaan'', merkt Girjasing op. Hij zegt dat de overheid reeds heeft geïnvesteerd in awareness campagnes. ''Maar voorlichting is nooit genoeg".

Ruim dertig personen hebben gebruik gemaakt van de mogelijkheden voor een gratis oogmeting, vertelt oogarts Jerrel Pawiroredjo. ''Het beeld dat je krijgt is hetzelfde als in de ontwikkelingslanden. De meeste mensen zien slecht en hebben een bril nodig. Verder hebben we ook nog mensen gekregen wiens zicht slechter is geworden doordat ze een verhoogd suikergehalte hebben. We hebben ook enkele mensen die cataract hebben, maar deze is makkelijk op te lossen'', zegt Pawiroredjo.

Het Suriname Eye Center heeft landelijk missies uitgevoerd. Vooral in de districten en in het binnenland zijn de resultaten schrikbarend, deelt de oogarts mee. De meest voorkomende oorzaken van slechtziendheid en blindheid zijn onder andere cataract en suikerziekte. Pawiroredjo vertelt dat de Suriname Eye Center bezig is met een landelijk onderzoek naar de oorzaken van slechtziendheid en blindheid. Op basis van de resultaten kan er beter beleid worden gemaakt.

ASP
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May