LVV-minister grijpt in bij dreigend watertekort in Nickerie
17 May 2014, 22:00
foto
LVV-minister Soeresh Algoe oriënteert zich bij pompgemaal Clarapolder.


De minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), Soeresh Algoe heeft in Nickerie ingegrepen, nadat bleek dat rijstboeren werden geconfronteerd met een dreigend watertekort. De rijstboeren sloegen alarm, waarna de minister naar Nickerie toog. Hoewel er voldoende water wordt aangeleverd door het Overliggend Waterschap MCP, loopt het bij het verdeelwerk Clara mis. Om het kostenaspect te drukken, willen de boeren de arealen met behulp van de zwaartekracht bevloeien.

Volgens de rijstboer Somnath Raghoenandan zijn in de series Clara A, B en C ruim 900 hectaren waar behoefte is aan water. 'Het pompen van water naar de arealen doet de kostprijs van het product stijgen, want er gaat bijkans 60 tot 70 liter diesel gepaard met het pompen van water per hectare'', zegt Raghoenandan. Over de capaciteit van het pompgemaal van Clara klagen de boeren al jaren. De rijstboer Narindernath Ramessar en Raghoenandan willen dat twee dichtgemetselde inlaten van duikers wederom geactiveerd worden. Zo kunnen de pompen ook gebruikt worden op het moment dat dit gewenst is. "De overheid heeft jaren geleden zo een mooi gemaal gemaakt. Het water dat nu het gemaal binnenkomt, stroomt tot een hoogte van 2.10 meter, terwijl de uitstroomzijde op 1.85 meter staat". Voor de boeren is het logisch dat de overheid via het vergroten van de inlaatcapaciteit bezuinigt op elektriciteit.

Na een plaatselijke oriëntatie samen met de LVV-coördinator regio-West, Guido van der Kooye, besloot de minister dat het gemaal in de Clarapolder dit weekend normaal draait, zodat alle boeren in de omgeving van water worden voorzien. Na afstemming met zijn collega-minister van Openbare Werken, Rabin Parmessar, heeft Algoe het besluit onmiddellijk genomen. “Nadat de pompen zaterdag en zondag hebben gedraaid zal maandag een evaluatie volgen over het resultaat”,zegt Algoe. Verder zal volgens de bewindsman op termijn nog een waterinlaat met klepdeksel worden geconstrueerd naast de reeds bestaande. Bij een hoge waterstand komt het water door de zwaartekracht via de waterinlaten in het bassin waarna het via de diverse schutpoorten naar de verschillende polders vloeit. De aanwezige pompen worden dan bij een tekort aan water ingeschakeld.

ASP
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May