Internationale Museumdag 2014
18 May 2014, 02:00
foto


Elk jaar kent de Raad voor Musea van de Unesco (de Icom), een Internationale Museumdag. Noch het directoraat Cultuur noch de Nationale Unesco Commissie Suriname (Nucs), hebben er ooit aandacht aan kunnen besteden. Er is geen geld ervoor, geen animo maar ook het culturele niveau van de stafmedewerkers van beide instellingen laat te wensen over. De Nucs functioneert als een slaperig reisbureau en het Directoraat Cultuur heeft nooit enige ‘beleidsmatige’ aandacht gekregen van het Minov. Het laatste is te wijten aan het milieu waar men van afkomstig is en dat heeft niets te maken met arm of rijk. Men moet de belangstelling voor Cultuur van jongs af aan hebben meegekregen of die zelf hebben ontwikkeld.

De meeste van de Surinaamse kunstenaars zijn arm geweest en toch hebben zij het ver geschopt. Een goed voorbeeld hiervoor is het levensverhaal van wijlen Ruben Karsters. Een topkunstenaar die aldoor door onze eigen mensen werd overgeslagen of in een hoek werd gedrukt. Een stichting is nu bezig een inventaris te maken van al zijn geschriften, schetsen, schilderijen en kunstlessen, maar ook over zijn overpeinzingen. Geen makkelijke klus, maar Karters is het alleszins waard.

Voor het museumwezen in Suriname, lijkt het Rumhuis van het SAB met Winston Lieveld aan het roer, nu de museale spits af te bijten. Een heel mooie prestatie, zeker wanneer er anno 2014 met een grote mooie poster wordt bekendgemaakt hoeveel musea aan deze Internationale Museumdag zullen meedoen. Voor de Internationale Museumdag heeft de Icom posters gemaakt, en briefkaarten en je hoeft er alleen maar naar te vragen en Parijs stuurt ze voor je op. Vorig jaar, in 2013, heeft de Icom op verzoek van Suriname een speciale Nederlandse versie gemaakt en met die poster in de hand , heeft de vorige minister van het Minov Shirley Sitaldin, ook geposeerd. Die foto heeft een ngo-organisatie in Suriname, doorgestuurd naar Parijs en dat heeft de Icom zeer gewaardeerd. Dus zo kan het ook.


Stichting Cultuureducatie
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May