Suriname voorkomt risico plaatsing zwarte lijst CFATF
17 May 2014, 00:00
foto


Suriname heeft op de valreep kunnen voorkomen dat het eventueel wordt geplaatst op de zwarte lijst van landen die zich niet beijveren hun nationale wetgeving aan te passen aan de internationale wetten. Hierdoor kunnen internationale criminele en terroristische organisaties financiële transacties plegen en worden beschermd.

In De Nationale Assemblee zijn vrijdag met alle spoed de aangepaste wetten, kapitaalverkeer en de daarbij behorende sanctiewet met algemene 34 stemmen aangenomen. Coalitie en oppositie hebben meegewerkt aan de behandeling en aanname van de wetten. In een recordtempo zijn deze behandeld. Hiervoor is de behandeling van de staatsbegroting onderbroken. Suriname heeft nu tot de komende week de gelegenheid de rapportage te doen aan de Caribbean Financial Action Task Force (CFATF). Deze regionale organisatie heeft intussen buurland Guyana op de zwarte lijst geplaatst.

Het was assembleelid Arthur Tjin A Tsoi (Nieuw Front/NPS) die de vorige week tijdens de begrotingsbehandeling opmerkte dat Suriname gevaar liep op de zwarte lijst te belanden. Er was niet op tijd voldaan aan de rapportageplicht over hoe het staat met de vorderingen, het naleven van afspraken en de aanpassing van wetgeving. De regering heeft meteen haar huiswerk gemaakt en de ontwerpwetten bij het parlement ingediend. De parlementaire commissie van Financiën is gelijk aan de slag gegaan en heeft de aanpassingen besproken met onder andere de Bankiersvereniging en de Vereniging van Effectenhandel.

Minister Andy Rusland van Financiën zei dat er geen enkele correspondentie is geweest vanuit de CFATF dat Suriname op de zwarte lijst zou komen te staan. Wel is het land in gebreke gebleven te voldoen aan enkele voorwaarden die de CFATF heeft gesteld. “Niet snel voldoen aan die voorwaarden zou wel leiden tot hele moeilijke tijden”, zegt Rusland. Bij de behandeling is gebleken dat met name de kapitaalwet niet alleen belangrijk is voor het doel waarvoor het is aangenomen, maar dat de regering haast moet maken met verdere aanpassing van deze wet. Die aanpassingen zijn nodig om de ontwikkeling van de eigen kapitaalmarkt en de effectenbeurs te stimuleren.
Advertenties