Regering op de vingers getikt uitblijven raad van beroep
17 May 2014, 18:00
foto
Assembleelid Ronny Asabina


Het ontbreken van een raad van beroep bij belastingwetten werkt stagnerend en belet de overheid op een afdoende manier de nodige belastingen te vorderen bij instanties en bedrijven. Dit is vooral een enorme bedreiging voor het innen van belastingen en beslagleggingen in onder andere de mijnbouwindustrie.

Een ondernemer in de goudsector die zijn, door de fiscus in beslag genomen scalians voor een openbare verkoop heeft betwist bij de rechter, is de afgelopen week in het gelijk gesteld. De rechter oordeelde hard, dat de in de belastingwetten opgenomen raad van beroep eerst uitspraak moet doen op het beroep dat de ondernemer heeft aangetekend, nadat zijn bezwaarschrift bij de fiscus was afgewezen.
Het vonnis van de rechter houdt in dit geval in dat de Staat de beslaglegging en invorderingsmaatregelen per onmiddellijk moet opheffen. Voor elke dag na de uitspraak van het vonnis dat de Staat verzuimt zich hieraan te houden, moet aan de ondernemer SRD 100.000 worden betaald.

Assembleelid Ronny Asabina (fractieleider BEP), zegt dat in het parlement meerdere keren aan de regering is gevraagd te komen met aanvullende belastingwetgeving, waaronder de raad van beroep. “Ik weet niet of de regering er bij stil staat wat deze uitspraak betekent. Met dit vonnis is de Staat concreet met de neus op de feiten gedrukt. Nu staat vast dat niet alleen het parlement als wetgevende macht, maar ook de rechterlijke macht, de regering als uitvoerende macht opdraagt om de raad van beroep te operationaliseren’, stelt Asabina.
De parlementariër zegt dat de afwezigheid van een raad van beroep altijd al een actuele discussie is geweest. “Ondanks in verschillende belastingwetten wordt voorgeschreven dat de belastingplichtige recht heft op een beroepsinstantie, dus fiscale rechtsbescherming, bestaat deze raad er alleen op papier”, legt Asabina uit. De raad van beroep is er om geschillen tussen de fiscus en de belastingplichtigen of klanten te beslechten.

Rechtszaken zullen toenemen
Asabina merkt op dat de regering niet voldoende beseft dat ondernemers en bedrijven de pilaren zijn van de economie en de ontwikkeling van de samenleving. “Ik denk dat de overheid onvoldoende rekening houdt met het fiscale risico en fiscale belang. Belasting is een afgedwongen bijdrage om overheidsuitgaven te kunnen dekken. Asabina zegt dat de afgelopen jaren slechts fragmentarisch wijzigingen zijn aangebracht aan de belastingwetgeving.

Met de recente uitspraak is het te verwachten dat bezwaarschriften zullen afnemen, omdat er toch geen raad van beroep is, maar dat anderzijds het aantal rechtszaken tegen de Staat zal toenemen en zal deze rechtszaak als jurisprudentie aangetekend worden. Asabina zegt dat met het instellen van de raad van beroep, er een kwalitatieve verbetering en beleving komt van fiscaliteit. Ook de raad zal op zich bijdragen aan steeds weer verbeterde regelgeving. Er komt check and balance, die zal bijdragen aan verbetering van de zorgvuldigheid en verantwoordelijkheid bij de dienstverlening, maar ook van de geloofwaardigheid van de belastingorganisatie.”, zegt Asabina. Volgens hem moet de belastingdienst een organisatie zijn die zich automatisch aanpast aan maatschappelijke ontwikkelingen, zoals de internationalisering van de handel, de bevolkingsgroei en de digitalisering.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May