Groentetelers gaan voor betere productie
18 May 2014, 08:00
foto
Per areaal is de productie van landbouwgewassen toegenomen door betere bemesting. (Foto: Gopex Int'l NV)


Overschot aan groenten? “Overschot?, nee de variëteiten zijn beter en de productie per areaal is toegenomen,” zegt minister Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) aan Starnieuws. Al enkele weken zijn de prijzen van groenten laag en is het aanbod groot.

Volgens de bewindsman ligt dat aan een aantal factoren. Zo zou er met betere variëteiten worden gewerkt, zijn de klimaatomstandigheden gunstig en hebben de groentetelers “eindelijk” door dat er niet alleen met NPK moet worden bemest. De uitgebreidere bemesting levert een grotere productie op per oppervlakte en de huidige marktprijzen zijn “de normale prijzen.” Minister Algoe wijst erop dat de huidige prijzen altijd zouden moeten gelden om groenten betaalbaar te houden voor eenieder.

De groentetelers lijden geen verliezen met de huidige prijzen, weet hij te vertellen. “Het is de tussenschakel van de opkoper waar wij vanaf moeten. Die plegen geen kostprijsberekening en prijzen de groenten extreem hoog.” De LVV-minister merkt op dat er een verwerkingsunit moet komen voor het eventuele overschot dat er zal zijn. Voor de opzet van zo’n unit zijn er al gesprekken gaande met een Chinees bedrijf. Maar voor het zover is wil de bewindsman koelcellen in de diverse productiegebieden, zodat de groenteprijzen gereguleerd kunnen worden.
"Groenten moet betaalbaar blijven voor iedereen,” benadrukt Algoe.

Marktonderzoek
Bhiesnoe Gopal van Gopex International NV die dagelijks in het veld is en zelf verbouwer en exporteur is van groenten en fruit, zegt dat ook gedacht moet worden aan het promoten van Surinaamse groenten in het buitenland. “We moeten op zoek gaan naar een markt buiten Suriname voor onze groenten- en fruitproductie,” zegt hij. Hij pleit voor een marktonderzoek en benadrukt dat “we niet alleen moeten gaan voor productievermeerdering, maar bovenal veilig voedsel.” Hij onderkent dat de productie goed is en dat de weersomstandigheden gunstig zijn. “Maar van sommige producten beginnen de prijzen al te stijgen, omdat er meer zon is.”

Het bedrijf van Gopal is voor verschillende etappes van het verwerkings- en productieproces gecertificeerd. “Daarmee begint echter het echte werk. Je moet je aan de standaarden houden.” Gopex is bezig aan het laatste traject van zijn Global Gap-certificering, dat houdt in dat het proces van zaad tot het op het bord van de consument is, te achterhalen is. Gopal benadrukt de veiligheid van telen van groenten, te meer zich nu meer grote groentetelers hebben aangediend. “Landbouw is de toekomst, we zullen altijd groenten en fruit nodig hebben, maar we moeten de mensen wel garanderen dat het veilig voedsel is,” zegt een optimistische Gopex-directeur.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May