Stadsvervoer Brazilië niet tijdig klaar voor WK
16 May 2014, 14:00
foto


Brazilië doet zijn best om het wereldkampioenschap voetbal als een ecologisch duurzaam evenement te promoten. Veel aandacht gaat naar de bouw van de stadions. Maar ondertussen dreigt het openbaar stadsvervoer niet op tijd klaar te zijn.

Natal, de hoofdstad van de staat Rio Grande do Norte in het noordoosten van het land, is één van de Braziliaanse steden die zich opmaken voor het wereldkampioenschap voetbal (WK). Er worden vier wedstrijden gespeeld. De stad van 800.000 inwoners ontvangt jaarlijks anderhalf miljoen toeristen en wil zich nu een duurzaam imago aanmeten tijdens het toernooi, dat plaatsvindt van 12 juni tot 13 juli.

Het Arena Dunas-stadion van Natal is officieel ingehuldigd op 22 januari en biedt plaats aan 42.000 toeschouwers. De uiteindelijke kosten vielen 30% hoger uit dan het voorziene budget van US$ 190 miljoen, maar het project wordt wel als ecologisch duurzaam beschouwd. Het bouwbedrijf OAS dat het stadion bouwde en beheert, zal het regenwater opvangen en het waterverbruik verminderen met 40%. Nagenoeg al het afval wordt gesorteerd.

Verkeersopstoppingen
Het stadsvervoer is een ander verhaal. Van de zeven geplande openbare transportprojecten werd er slechts één afgewerkt, een jaar geleden. Op dat moment zaten de andere zes nog in de conceptfase. Drie werden geannuleerd, nadat het stadsbestuur toegaf dat het ze niet kon realiseren, schrijft het Internationaal Persbureau (IPS).

"Toen ik in januari 2013 aan mijn ambt begon, hadden we nog maar 18 maanden om de werken af te ronden, en er was op dat moment nog niets gebeurd", zegt burgemeester Carlos Eduardo Alves van de Democratische Arbeidspartij (PDT). "Het grootste probleem waarmee veel Braziliaanse steden vandaag kampen zijn de verkeersopstoppingen", aldus Alves. "We bouwen nu tunnels en viaducten om de files te verminderen."

Gebrek aan transparantie
"De stad heeft geen chronisch verstoppingsprobleem, maar de mobiliteit is er de afgelopen tien jaar snel op achteruitgegaan. We waarschuwden al voor dit probleem in 1998, indien de stad geen kwaliteitsvol openbaar vervoer zou uitbouwen", zegt Enilson Medeiros dos Santos, coördinator van transportonderzoek aan het Departement Civiele Energie van de Federale Universiteit van Rio Grande do Norte. Hij twijfelt eraan dat de werken aan de zes vervoersprojecten rond het stadion op tijd klaar zullen zijn voor het WK. "Het viaduct over de snelweg BR-101 naast het stadion bijvoorbeeld stond aanvankelijk niet gepland en kan onmogelijk op tijd klaar zijn. De werken begonnen te laat."

Santos, een prominente stem op het vlak van stadsplanning in Natal, vindt het ook jammer dat zijn team niet geraadpleegd werd bij het uittekenen van de transportplannen. "Natal is de stad die het langst moest wachten op geld van de federale regering." Hij kaart ook het gebrek aan informatie aan. Van alle gaststeden van het wereldkampioenschap, staat Natal op de laatste plaats wat betreft transparantie over investeringen, blijkt uit cijfers van Ethos Institute. "Niemand heeft toegang tot de projecten, het is allemaal een groot mysterie", vindt Santos.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May