Suriname zet obligatieplannen in de ijskast
15 May 2014, 00:00
foto


Suriname is van plan om de obligatielening die hij zou aangaan op de internationale markt, op te schorten. De overheid had gepland om vorig jaar een internationale obligatielening voor US$ 600 miljoen uit te geven. De lening zou de overheid in staat stellen om zich onder andere voor 25% in te kopen in de op te zetten goudmijn in het Nassau-gebied (Newmont).

In november vorig jaar maakte het Bureau Staatsschuld al bekend dat de obligatielening niet kon plaatsvinden door de ontwikkelingen op de internationale kapitaalmarkt in de tweede helft van 2013. Het was volgens het bureau moeilijk voor opkomende economieën als Suriname om schuldinstrumenten tegen een goede prijs te verhandelen. “Vanwege deze ontwikkelingen, zal de overheid het tijdstip en de manier van financiering van haar aandelen in de gouddeals met de twee buitenlandse multinationals, moeten herzien,” stelde het bureau.

Volgens het internationale kredietbeoordelingsbureau Fitch, zal Suriname zich wenden tot de lokale leningenmarkt voor het bedrag van US$ 200 miljoen. De investeringen in de op te zetten goudmijn van Newmont lopen tot op US$ 1 miljard. Voor zijn 25% minderheidsaandeel in de mijn, moet Suriname US$ 200 miljoen ophoesten.

Waarschuwing
De geplande internationale obligatielening was om zich in te kopen in zowel het Newmont-project als meer aandelen te vergaren in Iamgold. De lening zou de overheid meer ruimte geven om de transactie aan te gaan. De verwachting is dat met de inkomsten van het project de schuld zal worden afgelost.

"Gezien de huidige lage schuld en de gunstige schuldaflossing, kan Suriname gemakkelijk zijn geplande lening aangaan zonder gevaar voor fiscale duurzaamheid", zegt Cesar Arias bestuurslid bij Fitch Ratings. Hij waarschuwt dat zich inkopen in de onderneming, de fiscale rekeningen zal blootstellen aan de schommelingen in de goudprijs alsook vertragingen bij de bouw en onzekere stijgende exploratie kosten.

"De overheid is niet ervaren op het gebied van goudwinning," zei Arias. "Zij zal moeten leren hoe je een volwaardige partner kan zijn in een grote onderneming als deze." De lening zal volgens Fitch goed zijn voor 3,6 % van het bbp van Suriname. Het kredietbeoordelingsbureau schat dat de schuld het bbp in 2015 zal stuwen tot 30%.

De voorgestelde Newmont investeringen bestaan uit verschillende open putten , een gouderts verwerkingsbedrijf en infrastructuur. Eerder werd gezegd dat Suriname de Deutsche Bank en Goldman Sachs had ingehuurd om de obligatie-emissie te regelen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May