VPF: man en vrouw 50/50 verantwoordelijk voor kinderen
15 May 2014, 02:30
foto


(Aangeboden)

Stimuleren van gezonde partnerrelaties, financiële onafhankelijkheid van vrouwen en het plannen van gezinsuitbreiding
Het Vrouwen Parlement Forum (VPF) is heel blij dat de minister van Justitie & Politie vrouwen stimuleert om uit hun geweldsituatie te geraken en aangifte te doen. De minister geeft tegelijk aan dat vrouwen aangifte doen en daarna de aangifte intrekken. Hij heeft alle vrouwen in geweldsituaties opgeroepen om hun aangifte achteraf niet in te trekken. De centrale vraag is echter: waarom doen vrouwen dit?

In de praktijk is de situatie van de vrouw complexer dan wij denken. Het is daarom essentieel om alle facetten van het probleem in kaart te brengen en naar gerichte oplossingen te zoeken. Enkele oorzaken waarom vrouwen terug kunnen krabbelen zijn:
• Angst om alleen de kinderen op te voeden
• Gebrek aan zelfvertrouwen en vrees voor eenzaamheid
• Niet financieel in staat zijn voor zichzelf en de kinderen te zorgen
• Geen eigen woning hebben of onderdak
• Ten onrechte geloven dat zij zelf de schuld hebben dat hun geweld is aangedaan
• Nog hoop hebben dat de man gaat veranderen

Risicofactoren
Grote risicofactoren voor geweldsituaties zijn ongelijke verhoudingen in gezinnen en zelf uit een geweldsituatie komen. Kinderen die leven in een situatie waar schoppen, slaan, schelden en beledigen normaal zijn binnen het gezin, lopen eerder de kans om dader of slachtoffer te worden. Het VPF roept daarom de totale samenleving op te werken aan bewustwording met betrekking tot de wijze waarop invulling moet worden gegeven aan gezonde partnerrelaties.

Hierbij is er een taak weggelegd voor de werkgevers, de media, toneelgroepen, kerken, scholen, vakbonden, NGO’s en alle opvoeders, om de samenleving bewust te maken van hoe invulling te geven aan gezonde partnerrelaties. Centraal staat gelijkheid, respectvol met elkaar praten, elkaar helpen in de huishouding en met de zorg van de kinderen (shared responsibility). Samen voor de kinderen zorgen en het huishouden doen is geen gunst, maar een plicht. Een wet is niet voldoende om het probleem op te lossen.

De hele samenleving moet geweld begrijpen, verwerpen en sanctioneren.
Daarnaast moet er ook worden gezorgd voor adequate begeleiding van daders en slachtoffers. Instituten die verantwoordelijk zijn voor het indammen van geweld moeten versterkt worden en samenwerken. Vrouwen/meisjes. Neem de tijd om een potentiële partner te leren kennen. Onderzoek zijn gedrag, opvattingen, zijn geschiedenis en thuissituatie.

Financiële onafhankelijkheid
Het VPF vindt het ook heel belangrijk dat vrouwen financieel onafhankelijk zijn, zodat zij een keuze kunnen maken. Vrouwen moeten altijd werken aan een bron van inkomsten. Dat kan ook huisvlijt zijn of ondernemer. Vrouwen/meisjes moeten nalaten om hun handen open te houden voor een man. Er moet worden afgestapt van de gedachte dat een man als kostwinner moet fungeren, omdat het ondergeschiktheid bevordert. Dit betekent echter wel dat mannen hun verplichtingen moeten nakomen als zij kinderen verwekken. Dit geldt ook voor mannen die geen relatie meer hebben met de moeder. Kinderen zijn 50 % / 50 % verantwoordelijkheid van vader en moeder. Het verwaarlozen van kinderen door ze niet te verzorgen is ook een vorm van geweld.

Kinderen zijn onze Gudu’s, maar we moeten het aantal dat we kunnen verzorgen plannen. Het aantal kinderen kan invloed hebben op de mate van afhankelijkheid van anderen. Toekomstige ouders: plan en bespreek de kinderwens heel open met elkaar. Een ongeplande zwangerschap kan ook voor veel problemen zorgen. Open en eerlijke communicatie zijn heel belangrijk voor een gezonde relatie, een gezond gezin en een gezonde maatschappij.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May