Ook Fitch geeft Suriname ‘BB-’ stabiel-status
14 May 2014, 01:00
foto


In navolging van het ratingsbureau Standard & Poor’s heeft Fitch Ratings de vooruitzichten van Suriname op langere termijn voor buitenlandse en lokale valuta gewaardeerd met ‘BB-’. Fitch heeft zijn oordeel mede gevormd op de ongedekte obligaties, zowel in buitenlandse als lokale valuta. De vooruitzichten zijn “stabiel”.

De waardering weerspiegelt dat in 2013 de belastingen en de externe inkomsten zijn teruggevallen. Aan de andere kant heeft Suriname een sterk uitgangspunt met externe buffers en een matige schuldenlast, die de flexibiliteit bieden om de terugval van de grondstoffenprijzen op te vangen.

Fitch verwacht dat de Surinaamse overheid het begrotingstekort zal aanpakken en de macro-economische stabiliteit zal handhaven door de algemene verkiezingen in 2015. De grote investeringen in de mijnbouw (goudmijn Newmont/Surgold) zullen waarschijnlijk de goudproductie verhogen, de economische groei stimuleren en zullen hoogstwaarschijnlijk de onevenwichtigheden in de belasting- en buitenlandse inkomsten op de middellange termijn verminderen, zegt het ratingsbureau in zijn rapport dat maandag is uitgegeven.

Overheidstekort verdubbeld
In 2013 is het overheidstekort verdubbeld tot 5,8% van het bbp als gevolg van lagere grondstof - afgeleide belastingen en royale loonaanpassingen voor ambtenaren. Recente maatregelen om de uitgaven te verminderen en de inkomsten te vergroten, moeten het begrotingstekort in toom houden. Voorlopige resultaten wijzen volgens Fitch uit dat het begrotingstekort in het eerste kwartaal van 2014 (1,4% van het bbp) is gehalveerd ten opzichte van het derde kwartaal 2013 (3%).

De beperkte beschikbaarheid van lokale en externe financieringsbronnen brengen de begroting in de gevarenzone met het oog op de verkiezingsperiode, waarschuwt Fitch. Toch verwacht het ratingsbureau dat de begrotingstekorten in 2014-2015 blijven tot 4,4%, wat hoger is dat het gemiddelde van 2,3% in 2009-2012.

De opgebouwde buffers van Suriname in de afgelopen jaren hebben ervoor gezorgd dat de overheid in staat was de inflatiedruk in 2013 te beheersen. Valuta interventies van de Centrale bank en strengere reserveverplichtingen hebben de marge van de parallelle wisselmarkt verkleind tot 2%. Die marge was in het derde kwartaal van 2013 nog 6%. De buitenlandse reserves hebben zich gestabiliseerd op bijna US$ 800 miljoen (14% van het bbp) in het eerste kwartaal van 2014. De jaarlijkse inflatie in 2014-2015 zal volgens Fitch gemiddeld liggen op 3,4%. De lopende rekening van Suriname laat in 2013 een tekort van 3,8% van het bbp zien. In 2012 was er nog een overschot van 3,3%.

Fitch verwacht dat de tekorten op de lopende rekeningen groter zullen worden in 2014-2015. Dat zou het gevolg zijn van lage goudprijzen en import-intensieve investeringen. Naar verwachting zullen deze volledig worden gefinancierd door buitenlandse investeringen in de mijnbouw en olie.

In zijn duurzaamheidsanalyse suggereert Fitch dat de schuldenlast van Suriname zal blijven stijgen. De staatsschuld in verdubbeld tot 29% van het bbp in 2013. In 2009 was dat nog 16%. Het ratingsbureau zegt dat de schuld is gevoed door vijf jaren van begrotingstekorten. Fitch verwacht dat de reële bbp- groei zal vertragen tot 3,9 % van het bbp in 2014-2015.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May