De harkmentaliteit van Surinaamse politici
14 May 2014, 04:00
foto


Overal ter wereld gebruiken politici middelen om aan de macht te komen. Een bekend fenomeen is het bundelen van verschillende politieke partijen in een combinatie. Suriname vormt hierop geen uitzondering. Maar de politieke ontwikkelingen van de laatste dagen hebben mij doen denken aan de bekende Duitse filosoof Peter Slotendijk. ‘Je moet zo leven dat je geen excuses nodig hebt’. “Wie van tevoren nadenkt over zijn gedrag– en vervolgens de juiste stap zet –hoeft zich achteraf nergens uit te praten”. Het is één van de belangrijkste levenslessen van deze filosoof.

Stephen Covey, de schrijver van het beroemde boek ‘De zeven eigenschappen van effectief leiderschap’ formuleert hetzelfde idee iets anders: ‘You can’t talk you out of what you’ve behaved yourself into’. Anders gezegd: “wie van tevoren nadenkt over zijn gedrag– en vervolgens de juiste stap zet– hoeft zich achteraf nergens uit te praten of zijn excuses aan te bieden”. Maar zijn deze levenslessen van toepassing op de Surinaamse politici?. Aan de hand van voorbeelden en gebeurtenissen zal ik antwoord hierop geven.

De verkiezing van 2010 bezorgde de NDP van de huidige president Bouterse een overwinning op het Nieuw Front. Dankzij onder andere de gedragingen van P. Somohardjo, voorzitter van de PL en toen voorzitter van het parlement, is de NPS teruggevallen naar 4 zetels. De ex-president R. Venetiaan werd behoorlijk onder druk gezet. Het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen moest coûte que coûte gesplitst worden. Een deel van de bevoegdheden werd overgeheveld naar een nieuw opgericht ministerie van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer (ROGB). Het gesjoemel met gronden is nog vers in ons geheugen.

Na de verzieking van 2010 is de PL een coalitie aangegaan met de Mega Combinatie met de NDP als grootste partij. PL werd toen door de huidige oppositie beschuldigd van verraad, omdat hij aartsvijand Bouterse hielp om president te worden. Na bijna vier jaar is de PL uit het samenwerkingsverband gezet.
Dezelfde PL waarover men zoveel te vertellen had, wordt nu ongeconditioneerd op handen gedragen. Er worden gesprekken gevoerd om te komen tot een brede samenwerking van oppositiepartijen om in 2015 aan de macht te komen. Op zich geen slecht idee. Ik had gedacht dat politici lering zouden trekken uit het recente verleden, maar dat is niet het geval. Ik wil de oppositie het volgende vragen:
- Is het niet dezelfde PL die het Nieuw Front heeft gechanteerd en bedreigd om bepaalde posities te krijgen?
- Hoe kunnen wij de jeugd opvoeden tot voorbeeldige politici terwijl de huidige leiders over lijken gaan alleen om aan de macht te komen?
- Hoe kunnen wij de jeugd leren om standvastig te zijn, terwijl bepaalde politici hun werk in DNA niet naar behoren uitvoeren en vergoeding toucheren voor het niks doen?
- Wanneer politieke leiders jojo-achtig gedrag vertonen en niet eens het vermogen bezitten om hun eigen handelingen/daden te beoordelen?
- Hoe kunnen wij de jeugd leren nee te zeggen tegen onbetrouwbare politici, wanneer leiders zelf deze lieden omhelzen en bij elkaar harken alleen ter wille van politieke macht?

Mensen van de oppositie het is uw goed recht om te streven naar regeermacht, maar kijkt u goed uit wie jullie allemaal bijeen harken. Denk aan de levensles van Peter Slotendijk: ‘Je moet zo leven dat je geen excuses nodig hebt’.
Werkelijk! Surinaamse politici harken graag.


Robby Amain

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May