Ode aan verpleegkundigen en andere werkers
12 May 2014, 03:00
foto


Traditiegetrouw wordt op 12 mei, de jaardag van Florence Nightingale, de Internationale Dag der Verpleging gevierd. Als speciaal thema voor dit jaar is door The International Council of Nurses gekozen voor 'Nurses: A Force for Change - A Vital resource for health, vrij vertaald; Verpleegkundigen: krachtig in verandering, vitaal voor de gezondheidszorg'.

Ook in Suriname is het bekend dat verpleegkundigen en andere werkers in de gezondheidszorg dagelijks voor grote uitdagingen staan. Zij dienen pro-actief te zijn en moeten dikwijls met beperkte middelen wonderen verrichten om patiënten bij te staan en verzorging te bieden. Ook dienen zij op momenten waar onmiddellijk opgetreden moet worden om levens te redden klaar staan voor de patiënt. Er is geen ruimte voor fouten omdat leven en dood afhangt van de wijze waarop zij problemen bij patiënten herkennen en onmiddellijk ingrijpen omdat aarzelen fataal kan zijn voor de patiënt.

Als verpleegkundige ben je niet alleen iemand die een injectie geeft als dat nodig is, maar ben je naast de arts ook de deskundige die altijd klaar staat om de patiënten te begeleiden en hen op hun gemak te stellen. De eerste kennismaking in een ziekenhuis is meestal met de verpleegkundige. Er ontstaat een vertrouwensband tussen de patiënt en de verpleegkundige, een relatie die van doorslaggevende aard is in het herstel en de genezing van de patiënt.
Daarnaast wordt ook van de verpleegkundigen gevraagd dat zij meegaan met veranderingen in de gezondheidszorg; veranderingen die van vitaal belang zijn voor een goede en verantwoorde gezondheidszorg in het algemeen en voor de individuele patiënt in het bijzonder.

Op deze bijzondere dag van de verpleging staan wij stil bij de bijzondere rol van verpleegkundigen en werkers in de gezondheidszorg en spreken wij woorden van dank en waardering uit aan hun adres voor de zorg, begeleiding en liefde die zij geven aan de zieke mens.

Ruth J. Wijdenbosch
Vicevoorzitter van De Nationale Assemblee
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May