Resolutie aangehouden na notitie telecom bedrijf
11 May 2014, 08:00
foto


De waarnemend directeur van de Telecommunicatie Autoriteit Suriname (TAS), Gwendoline Amelo, heeft het veld moeten ruimen. Zij wordt ook verantwoordelijk gesteld voor de US$ 10 miljoen claim van het Spaanse bedrijf Opertech SL. De apparatuur zou aangeschaft worden door de Staat om daarmee betere controle uit te kunnen oefenen op de telecom providers voor onder andere inkomend internationaal verkeer. Daartoe is vorig jaar de resolutie gewijzigd. Hiermee hadden de telecom providers moeite mee.


Assembleelid Mahinder Jogi (Nieuw Front/VHP) heeft deze kwestie op tafel gelegd tijdens de begrotingsbehandeling. Volgens hem riekt dit naar corruptie en fraude. Het buitenlandse bedrijf had voor de levering van telecommunicatie apparatuur voor de TAS een offerte ingediend van iets meer dan US$ 950.000. Uiteindelijk is er een contract getekend tussen beide partijen, TAS en Opertech, voor ruim US$ 14 miljoen. Jogi wil een grondig onderzoek hierin en overhandigde documenten aan voorzitter Jennifer Geerlings-Simons.

Wet gewijzigd
Om de apparatuur te kunnen installeren in centrales van de drie providers en om de kosten op de bedrijven en daarmee de consument af te wentelen, alsmede andere vergoedingen in rekening te brengen, is de wet bij resolutie gewijzigd.
Bij de resolutie 2013 worden de providers verplicht de installatie van de apparatuur toe te staan. Zo een verplichting kan alleen bij algemene voorwaarden worden opgelegd, echter slechts binnen het in de Wet Telecommunicatievoorziening (WTV) gegeven kader. Die voorwaarden worden bij resolutie van de president bepaald. Die voorwaarden zijn in 2007 vastgesteld. Die resolutie is vorig jaar gewijzigd. In een notitie namens een van de providers legt de jurist Hugo Essed bloot dat de resolutie in strijd is met de oorspronkelijke wet en de resolutie van 2007.

Bij de wijziging in maart 2013 zijn de minimumtarieven vastgesteld alsmede vergoedingen die aan TAS moeten worden voldaan. Die vergoedingen zijn in strijd met de TWV en zijn een belasting. De vaststelling bij resolutie is dan ook in strijd met de grondwet, staat in de notitie. Geen enkele bepaling is rechtsgeldig in de resolutie. Het is een 'gewrocht', wordt in de notitie gesteld. De notitie is door één van de providers aan minister Falisie Pinas van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) aangeboden. Hem is verzocht om deze kwestie onder de aandacht te brengen van president Desi Bouterse. Kort nadat in de notitie een vernietigend oordeel is gegeven over de resolutie, is mondeling aan de providers doorgegeven dat de uitvoering aangehouden is.

Besluit aangehouden
De resolutie was bedoeld om een vermeende wettelijke grondslag te geven om de apparatuur te installeren, de tarieven te verhogen en de vergoedingen in te voeren. Nu die grondslag met de grond gelijk gemaakt is, is het besluit aangehouden. Nu de wijzigingen niet doorgevoerd worden, is de apparatuur ook niet meer nodig. Het contract is intussen stopgezet en Amelo is de wacht aangezegd.

In de notitie wordt aangegeven dat met de apparatuur die aangeschaft zou worden, gegevens verzameld konden worden van burgers waardoor hun privacy ernstig geschonden wordt. In de notitie wordt de provider dan ook aanbevolen niet mee te werken aan de uitvoering omdat de providers daarmee onrechtmatig zullen handelen. Raadsman Essed om commentaar gevraagd over de notitie zegt aan Starnieuws niet te kunnen ingaan op een advies dat door zijn kantoor aan een cliënt is gegeven.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May