ANC wint verkiezingen Zuid-Afrika grandioos
09 May 2014, 22:00
foto
De overwinning van het ANC betekent dat president Jacob Zuma een tweede termijn krijgt. (Foto: Reuters)


Het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) heeft een indrukwekkende overwinning behaald bij de algemene verkiezingen van Zuid-Afrika. Met alle stemmen geteld, komt het ANC op 62% van de stemmen, gevolgd door de Democratische Alliantie (DA) met 22%. De kiescommissie heeft de uitslagen bekendgemaakt.

Ondanks ongelijkheid, werkloosheid en corruptie grote problemen vormen in het land, hebben de kiezers aangetoond dat ze het vertrouwen niet hebben verloren in het ANC. De partij Economic Freedom Fighters (EFF) staat op de derde plaats met 6%.

De kiescommissie zegt dat de stemming vreedzaam is verlopen in de meeste gebieden. De opkomst was iets meer dan 73%. De verkiezingen zijn de eerste sinds de dood van Nelson Mandela in december vorig jaar. Mandela was de eerste zwarte president van het land. De verkiezingen markeren ook dat het 20 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de blanke minderheidsregel.

Het is waarschijnlijk dat het ANC zijn indrukwekkende mandaat zal gebruiken om via het Nationaal Ontwikkelingsplan nationalisatie te verwerpen en investeringen in de infrastructuur te stimuleren. Het investeringsvriendelijk plan heeft de machtige vakbonden in Zuid-Afrika gealarmeerd. Het is te verwachten dat sommigen snel hun eigen weg zullen kiezen en een eigen partij zullen vormen.

Tweede termijn Zuma
De 6% van het EVF vormt geen bedreiging voor het ANC, maar hun agressieve populisme zal de ministers op hun tenen houden en de Zuid-Afrikaanse politici scherper dan ooit. DA heeft haar aandeel vergroot. Zij gaat van 17% bij de laatste verkiezingen naar 22%. DA-voorzitter Helen Zille verwacht dat haar partij bij het eindresultaat eindigt op 23%.
Degenen die zijn geboren na het einde van de apartheid in 1994, konden hun stem voor de eerste keer uitbrengen, hoewel slechts een derde van de daartoe gerechtigden was geregistreerd.

De overwinning van het ANC betekent dat president Jacob Zuma terugkeert voor een tweede termijn van vijf jaar. Hij werd achtervolgd door beschuldigingen van corruptie in de aanloop naar de verkiezingen. Een onafhankelijk onderzoek stelde namelijk vast dat hij "ten onrechte aanspraak" had gemaakt op een dure door de overheid gefinancierde verbouwing van zijn privé-woning .
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May