Vragen assembleeleden over uitgifte concessie Newmont
09 May 2014, 20:00
foto


Assembleeleden van het Nieuw Front en de BEP vragen in een brief aan president Desi Bouterse of het waar is dat de minister van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) onlangs een tweede mijnbouwrecht heeft uitgegeven aan Tranquillo Mining NV. De concessie zou behoren tot de rechten van de Amerikaanse multinational Newmont.

De assembleeleden vragen de president of het verstandig is en in het belang van het land, dat de regering, in deze de minister van NH, aan Tranquillo Mining NV een mijnbouwrecht uitgeeft, nu gebleken is dat deze NV een maatschappelijk kapitaal van SRD 10.000 heeft, waarvan geplaatst en gestort is SRD 2000. De brief is ondertekend door Radjkoemar Randjietsingh, Guno Castelen, Asiskumar Gajadien, Ganeshkoemar Kandhai, Chan Santokhi, Mahinder Rathipal, Arthur Tjin A Tsoi, Hesdey Pigot en Ronny Asabina.

De parlementariërs stellen dat het bekend is dat Golden Star enkele goudexploratie rechten heeft in het Saramacca gebied, waar volgens hun informatie een grote hoeveelheid goud ligt. De informatie die de assembleeleden hebben is dat de regering te kennen heeft gegeven dat Newmont (die de belangen van Golden Star heeft overgenomen), die rechten, in ruil voor een ander gebied, terug moest geven aan de Staat. De informatie is dat Newmont daartoe niet bereid is gevonden en dat de bedoelde ruil niet is doorgegaan.

In strijd met de wet
De assembleeleden stellen dat de informatie steeds harder wordt dat de regering toch een tweede mijnbouwrecht heeft uitgegeven voor hetzelfde gebied, vallende onder de rechten van Newmont, aan Tranquillo Mining NV in februari 2013. Deze tweede uitgifte van een mijnbouwrecht is volgens de briefschrijvers flagrant in strijd is met de wet. Het vertrouwen in de rechtsorde wordt daardoor ernstig verstoord.

Het niet naleven van afspraken kan grote juridische gevolgen hebben voor het volk, zeggen de assembleeleden. Zij wijzen er op dat het zeer aannemelijk is dat er grote investeringen nodig zijn voor tijdige exploratie naar en exploitatie van goud in dit gebied. "In dit geval wordt de mogelijkheid geboden aan deze Tranquillo Mining NV, om dit onrechtmatig verkregen recht, eenvoudig aan een derde door te verkopen", stellen de assembleeleden.

Zij menen dat enkelingen in geval van verkoop van deze rechten, in de gelegenheid zijn gesteld om vele miljoenen US dollars rijker te worden, zonder enige inspanning. De assembleeleden benadrukken dat in dat geval het volk wederom de verliezer zal zijn. "Door het niet naleven van normen van wet en recht en het bevoordelen van enkelingen, worden duidelijk de belangen van het volk opgeofferd aan de belangen van enkelingen". De parlementariërs hebben het gevoel dat de regering doorgaat met het uitgeven van mijnbouwrechten in de speculatieve sfeer, waarbij het volk het nakijken heeft.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May