Exporteurs tussen wal en schip
09 May 2014, 01:00
foto
De KLM heeft maandagavond 15 ton vis en landbouwgewassen niet vervoerd.


Het is zo helder als koffiedik wie moet opdraaien voor de schade die exporteurs maandagavond hebben geleden. Ruim 15 ton aan groenten, vis en andere producten is niet meegegaan met de KLM-vlucht van maandagavond naar Amsterdam. Intussen heeft de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) laten weten dat zij niet verantwoordelijk is voor de achtergelaten lading.


“Procedures binnen de luchtvaart geven trouwens aan dat een klant in geval van ongeregeldheden kan en mag claimen aan de hand van de documenten in zijn of haar bezit. Voor alle duidelijkheid kunnen wij stellen dat het in dit geval niet om SLM-documenten gaat,” zegt de SLM in een communiqué. De vracht wordt afgehandeld door Surair Cargo van de SLM. De exportproducten gaan door een hele procedure, waar verschillende diensten, waaronder de douane en het BID-team, bij komen kijken.

Volgens een exporteur was het document dat nodig was om de vracht in te laden, niet op tijd beschikbaar. De lading is dus dan ook niet in het vliegtuig geplaatst. De KLM die een strak schema aanhoudt, zou aan de bel hebben getrokken bij de SLM. Langer wachten zou vertraging voor de KLM betekenen, dus vertrok de kist zonder de lading. De SLM zegt dat het zeer onwaarschijnlijk is dat zij een vlucht van een andere luchtvaartmaatschappij de opdracht geeft te vertrekken zonder passagiers en/of vracht. “Die verantwoordelijkheid ligt geheel bij de luchtvaartmaatschappij in kwestie.”

De SLM heeft de exporteurs geadviseerd te claimen aan de hand van hun documenten.

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May