Euro 1,4 miljoen voor ziekenhuis Wanica 'verdampt'
09 May 2014, 00:00
foto
Verder dan dit bord is het ziekenhuis Wanica niet gevorderd.


“De bouw van het ziekenhuis in Wanica gaat door,” heeft vicepresident Robert Ameerali donderdag gezegd tijdens de begrotingsbehandeling in De Nationale Assemblee. De Chinese regering is akkoord gegaan met de financiering van de instelling voor Euro 24 miljoen.

In het bedrag zit het ontwerp, de bouw en de financiering van het totale project. Ameerali zegt dat eerder aan een groep architecten euro 1.4 miljoen is betaald om in opdracht van de regering een voorstudie te doen. Hij heeft meegedeeld dat dit bedrag hoger zou zijn geweest als de Raad van Ministers geen schikking kon treffen met de consultants. Naderhand is besloten af te wijken van het plan van de groep architecten en is de regering akkoord gegaan met het voorstel van China om het project volledig op zich te nemen.

Nieuw Front (NF)-parlementariërs willen het naadje van de Euro 1,4 miljoen weten. Dit bedrag is nergens opgebracht en is afgezien van het plan waarvoor het geld is betaald. NF-fractievoorzitter Radjkoemar Randjietsingh en fractiegenoten Mahinder Jogi en Asiskumar Gajadien zeggen dat er hier sprake is van verspilling en corruptie. Volgens Randjietsingh wordt gewoonlijk voor zo een beleidsproject een programma van eisen (tor) opgesteld. Daarin wordt precies aangegeven wat de behoefte is, de geraamde kosten en wordt er een project-ontwerp gemaakt.

Waarom de regering besloten heeft nu volledig af te wijken van het plan van de groep van architecten is volgens de NF-oppositie onduidelijk en hebben zij geen afdoend antwoord gekregen van de regering op vragen die zijn gesteld. Uit verkregen informatie van de oppositieleden zou de regering hebben geprobeerd China de euro 1,4 miljoen te laten betalen. China zou dit echter hebben geweigerd en hebben aangegeven dat zij al alles in hun pakket hebben opgenomen. De oppositie zegt dat ze deze kwestie niet zo zullen laten en er op terug zal komen. Ameerali zegt dat het ministerie van Volksgezondheid nadere informatie zal verstrekken als dat gewenst is. Jogi merkte later in de vergadering op dat de regering op deze manier tal van constructies bedenkt om gelden van de gemeenschap op onverklaarbare wijze te ontvreemden.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May