St. Vincentius ziekenhuis ziet groei in bezoek SEH
07 May 2014, 14:00
foto


In het eerste kwartaal hebben 3.968 patiënten de Spoedeisende Hulp (SEH) van het St. Vincentius ziekenhuis bezocht. Er is ook een stijgende lijn te zien sinds de opening op 9 januari. In de proefmaand januari 2014 bezochten gemiddeld 21 patiënten per dag de SEH. In april was dit aantal al opgelopen tot een gemiddelde van 41 patiënten per dag. Vooral in de eerste maand na de formele opening van de SEH op 24 januari door president Desi Bouterse nam de aanloop sterk toe, meldt het ziekenhuis.


Uit de statistieken blijkt ook dat de drukste dagen op de SEH de weekenden en de vrije dagen zijn. Op deze dagen zijn er beduidend minder poliklinieken open, waardoor er meer mensen naar de SEH trekken voor acute hulp. In totaal zijn 541 patiënten via de SEH opgenomen in het ziekenhuis, wat neerkomt op 14% van het patiëntenaantal. Het aantal doorverwijzingen naar het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, in het kader van de samenwerking met dit ziekenhuis, bedroeg 78 oftewel 2% van het bezoekersaantal. Dit percentage toont aan dat de SEH van het St. Vincentius Ziekenhuis verreweg het grootste deel van het aantal aangemelde patiënten zelf kan behandelen.

De manager van de SEH van het St. Vincentius Ziekenhuis, Michael Saouma, is tot nog toe tevreden met deze patiëntenaantallen. De cijfers tonen aan dat er werkelijk een grote behoefte was aan een tweede SEH in Paramaribo. Patiënten zijn over het algemeen blij met meer keuze in acute zorg
De SEH manager is blij dat de regering bereid was gevonden om dit project te financieren, want het is duidelijk dat de bevolking baat heeft bij deze tweede SEH.

Nog veel te doen
Er is nog veel werk te verzetten om de SEH te optimaliseren. Zo zullen de geïdentificeerde kinderziekten die te maken hebben met de transformatie van een ziekenhuis zonder naar een ziekenhuis met een SEH moeten worden aangepakt. Ook is de opnamecapaciteit van het ziekenhuis door de komst van de SEH in het gedrang gekomen en zullen op termijn meer bedden moeten komen. Het niet beschikken over eigen cardiologen in het ziekenhuis is een ander punt dat het optimaliseren van de SEH belemmert. Het ziekenhuis vindt het gebrek aan Surinaamse artsen nog steeds spijtig. Er wordt gewerkt met Filippijnse SEH artsen, die op zich goed functioneren, maar het streven is er toch op gericht om meer Surinaamse artsen en verpleegkundigen in dienst te kunnen nemen.

De SEH manager spant zich samen met het ziekenhuis enorm in om een nieuwe observatieafdeling in te richten. Op deze afdeling kunnen patiënten vanuit de SEH verder worden geobserveerd, in afwachting op een bed op een afdeling. Op deze afdeling zal ook een medium care unit worden aangebracht. Zorgpunt blijft wel de financiering van de SEH kosten. Een SEH 1 x 24 uur draaiende houden kost enorm veel geld en de inkomsten blijven nog steeds achter ten opzichte van de uitgaven.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May