Ecuador verwerpt referendum uitbreiding olieboringen
07 May 2014, 12:00
foto
Huaorani inheemsen en de ecologische groep Yasunidos tijdens een mars in Quito op 12 april 2014. (Foto: AFP)


Ecuador heeft een petitie voor een referendum over de vraag of het Yasuni National Park in de Amazone moet worden opengesteld voor olie-exploratie afgewezen. De Nationale Kiesraad zei dat er niet genoeg handtekeningen waren verzameld om een referendum af te dwingen.

Activisten van de groep Yasunidos, die de handtekeningen hadden verzameld, beschuldigen de raad van "fraude". Zij verzetten zich tegen meer olieboringen in het park. Meer boringen zouden één van 's werelds rijkste biodiversiteitsgebieden schaden.

De electorale autoriteiten hebben 359.781 van de 850.000 verzamelde handtekeningen goedgekeurd. Er zijn volgens de Ecuadoriaanse wet 583.323 handtekeningen nodig om een referendum af te dwingen. Volgens de autoriteiten zijn sommige van de handtekeningen herhaald tot negen keer, zijn er onvolledige handtekeningen en zouden weer anderen zijn geschreven door kinderen. Andere mensen, zeggen de autoriteiten, hebben fictieve namen als Bruce Wayne van Batman en Darth Vader uit Star Wars gebruikt.

Beschermde plan ingetrokken
Yasunidos, die milieuactivisten en inheemse groepen bij elkaar brengt, beweert echter dat de raad is bevooroordeeld. “Bijna zeven van de 10 handtekeningen zijn in de vuilnisbak gegooid,” zegt de organisatie op Twitter. “De raad heeft het over onregelmatigheden. We praten over fraude.” De groep heeft gezworen de kwestie te brengen naar de Inter-Amerikaanse Commissie voor de Mensenrechten.

Vorige maand nog kondigde de organisatie aan dat zij voldoende handtekeningen had verzameld en dat zij er zeker van was dat het referendum zou doorgaan.
Sinds de jaren 1970 heeft er beperkte olie-exploitatie plaatsgevonden in delen van Yasuni, dat 10.000 vierkante kilometer omvat. Vorig jaar trok president Rafael Correa een beschermd plan in waarin rijke landen Ecuador zouden moeten betalen voor het niet boren in voorheen ongerepte delen van het park. Correa zei dat het initiatief slechts een fractie van het beoogde US$ 3,6 miljard had binnengebracht. Ecuador heeft dan ook geen andere keuze dan door te gaan met boringen, zei het staatshoofd. Olie is het belangrijkste exportproduct van het land.

Correa heeft beloofd dat alle inkomsten uit oliewinning zullen worden gebruikt voor armoedebestrijding. Het park in het woongebied van een grote verscheidenheid aan wilde dieren , waaronder unieke soorten vogels, apen en amfibieën. Het is ook de thuisbasis van de Huaorani en andere inheemse mensen die nagenoeg geen contact hadden met de buitenwereld tot afgelopen decennia.

De olievelden van Yasuni omvatten een geschatte hoeveelheid van 846 miljoen vaten ruwe olie, wat gelijk is aan 20 % van de reserves van Ecuador.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May