Digitale televisie in pilotfase
06 May 2014, 16:00
foto


Gedurende een tot twee maanden zullen twee pilotzenders digitale televisie aanbieden. Het gaat om Wise van Telesur en DBC van Rapar Broadcasting Network. De Telecommunicatie Autoriteit Suriname (TAS) zal de frequenties voor digitale televisie deze maand vrijgeven.

Het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme zal daarna de vergunningen verlenen aan de zenders. Telesur’s ATV kiest voor het Amerikaans systeem en RBN voor het Europees systeem. De zenders zullen de toestellen zelf moeten bekostigen, al dan niet met overheidssteun.

De kanalen zullen worden verdeeld in onderkanalen. Iedere kanaal kan dan zijn eigen inhoud bepalen. Er zullen internationale en nationale programma’s zullen worden uitgezonden. Er zal ook een mogelijkheid zijn om internetsignalen uit te zenden via deze digitale kanalen.

Set top box
Harold Cabenda, technisch adviseur van de STVS, bevestigt dat er nog een paar digitale switchers en filters (omzetmechanismen) moeten worden aangekocht voor het uitzenden in digitale kwaliteit. De overheid zal deze apparatuur bekostigen. Cabenda vermoedt dat er nog dit jaar kan worden uitgezonden in digitale kwaliteit. Nu wordt er bij heel wat zenders al gefilmd in digitale kwaliteit, die later wordt omgezet naar analoog voor uitzending via dit internationaal gezien oude systeem. Andere televisiezenders zijn wat betreft informatie hierover terughoudend en zeggen dat het wel komt.

Thuis zullen mensen met een oude beeldbuistelevisie een set top box moeten aanschaffen die de signalen kan decoderen naar analoog, waardoor het televisietoestel de signalen kan lezen. Zo’n set top box zal ongeveer SRD 150 kosten. Bezitter van een platte, minder dan 5 jaar oude tv, hebben minder problemen; zij sluiten rechtstreeks aan. De kijker zal maandelijks moeten betalen voor deze dienst. Het is nog onduidelijk wat het kostenplaatje voor de kijker wordt. Een deel van de programma’s blijft gratis, terwijl een ander deel moet worden betaald.

Ondanks er digitaal zal worden uitgezonden, blijft de kijker ontvangen via de reguliere antenne, maar de volledige digitale kwaliteit zal niet tot zijn recht komen. “Toch zal het beter zijn dan wat we nu kennen,” zegt Jerrel Pinas, PR-officer van de TAS.


Ivo Rosseels
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May