Wijdenbosch: Corrupte jeugdinstituten opdoeken
05 May 2014, 11:42
foto
Assembleelid Ruth Wijdenbosch


Corrupte jeugdinstituten die het imago van de Surinaamse jeugd schaden, moeten worden opgedoekt. Assembleelid Ruth Wijdenbosch (Nieuw Front/NPS) zei vandaag bij de voortzetting van de begrotingsbehandeling dat onder andere het Nationaal Jeugd Parlement voortaan een politiek orgaan moet worden. Het zijn politieke figuren die het imago schaden, meent Wijdenbosch. Zij haalt aan dat jongeren door hun politieke kleur niet langer opkomen voor alle jongeren. Ze vindt dat liever via politieke partijen jongeren gekozen worden, "laten we weten wie, wie is”.

De parlementariër, ondersteund door haar fractieleider Radjkoemar Randjietsingh, vraagt dringend ingrijpen van het Openbaar Ministerie om de golf van corruptieschandalen bij jeugdinstituten te onderzoeken. Randjietsingh verwijst naar een officiële brief van de Rekenkamer over corrupte praktijken aan de president, maar waarop het staatshoofd nooit heeft gereageerd. De oppositie neemt het de president kwalijk dat die op zo een ernstige kwestie geen reactie geeft en ook nog het parlement vermijdt waar hij ten minste iets over had moeten zeggen. Wijdenbosch zegt dat Suriname, wanneer het om jeugd en jongeren gaat, tot voor kort als voorbeeld gold in de regio. Volgens haar is dat nu niet meer het geval.

De coalitieleden Melvin Bouva (Mega Combinatie/NDP) en Rifano Wongsoredjo (Mega Combinatie/KTPI) vinden dat op een heel onvoorzichtige manier wordt omgegaan met het jeugdparlement en andere instituten die juist door deze regering de kans hebben gekregen zich eindelijk te bewijzen en iets te doen voor jongeren. Bouva hamert er op dat omzichtig moet worden omgegaan met jongeren. “Als er sprake is van corruptie laat iemand dan met de bewijsstukken komen. Hesdey Pigot (Nieuw Front/NPS) wil van minister Ismanto Adna precies weten hoe de voorziening van materiaal aan de jeugd er uitziet. Hij wenst een complete lijst waar, aan wie, welke buurten en wie belast is met de distributie.

Geen reactie regering
Deze kwestie en de golf van corruptieschandalen die de afgelopen periode de debatten in het parlement hebben beheerst, zijn aanleiding voor weer felle debatten tussen de oppositie en de coalitie. Wijdenbosch benadrukt dat er genoeg officiële brieven zijn, en de vermoedens van corruptie worden steeds sterker. Zij blijft er bij dat het jeugdparlement steeds meer een politiek instrument is geworden. “Ik heb het jeugdparlement altijd ondersteund, maar ze hoeven mij niet meer uit te nodigen”, zegt Wijdenbosch.

Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons vroeg de regering om de zaken die aangekaart worden over corruptie uit te zoeken en verslag te doen. Zij vindt dat deze zaken te veel in de lucht blijven hangen, waardoor het imago van de regering wordt geschaad. Simons vindt dat er duidelijkheid moet komen, waardoor de regering en het parlement door kunnen gaan met hun gewone werk.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May