Meeleefdag hoogtepunt Global Action Week
05 May 2014, 16:00
foto
Equal right, equal opportunity; Education and Disability is het thema voor de Global Action Week dit jaar.


Een meeleefdag voor kinderen met en zonder beperking is het hoogtepunt van de Global Action Week die van 4 tot 10 mei duurt. Op de meeleefdag op 9 mei zullen kinderen discussiëren over het thema van dit jaar ‘Education and Disability’.
De dag vervolgt met creatieve en educatieve activiteiten voor de kinderen.
De Global Campaign for Education is een wereldwijde campagne die zich inzet voor Millennium Development Goal (MDG) 2, onderwijs voor iedereen. Er jaar is er een actie week, Global Action Week, met een thema dat gedurende de week centraal staat. Stichting Projecten organiseert de Global Action Week samen met de UN MDG’s en de Stichting Jeugdcentrum van de Evangelische Broedergemeente Suriname.

Gedurende de week zullen enquêtes worden gehouden op een aantal scholen over hoe leerlingen het onderwijs ervaren. Ook komen er spandoeken op diverse locaties in de stad en zal het resultaat van de enquêtes worden aangeboden aan het parlement en enkele ministers.

Goed onderwijs noodzakelijk
Het doel van de actieweek is om te laten zien dat ook in Suriname goed onderwijs noodzakelijk is voor iedereen, in het bijzonder voor kinderen met een beperking. Mensen met een beperking worden wereldwijd vaak uitgesloten van vervolgonderwijs, arbeidsmogelijkheden en het maatschappelijk leven. Om deze mensen dezelfde kansen te geven als mensen zonder een lichamelijke, geestelijke of sociale beperking worden hen handvatten aangeboden om zichzelf te helpen. “Daarom is goed onderwijs voor deze groep bijzonder essentieel,” zegt de Stichting Projecten in een persbericht.

Het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS) noteert dat 12,5% van de bevolking in Suriname een beperking heeft. 1 op de 33 kinderen in het land heeft een beperking. Aangezien in het onderzoek van het ABS kinderen met een leerbeperking niet zijn opgenomen, schat de stichting het aantal kinderen met een beperking veel hoger.

Het is niet alleen belangrijk dat kinderen met een beperking onderwijs genieten, maar bovenal dat ze kwaliteitsonderwijs krijgen. Het onderwijs moet ervoor zorgen dat ieder kind zich kan ontplooien, onafhankelijk van een eventuele beperking. Stichting Projecten wijst erop dat er in het binnenland geen speciale scholen zijn en er geen speciale opleiding meer is voor leerkrachten in het speciaal onderwijs. De mogelijkheden om verder te studeren voor het onderwijzen van kinderen met een beperking zijn beperkt.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May