Ondernemers kijken terug op geslaagde beurs
05 May 2014, 01:00
foto
Sarita Ploeger met haar kistjes op de beurs. (Foto: Ivo Rosseels)


Op de laatste dag van de Made in Suriname beurs heeft Partners Plus Consultancy een symposium gehouden over innovatie voor nieuwkomers in het bedrijfsleven. Dat was ook het doel van deze beurs: 'Hoe kan je als bedrijf een quasi nieuw product het best op de Surinaamse markt brengen?'

Wim Bajnath, voorzitter van de Landbouwcoöperatie Kwatta en Omgeving, zegt aan Starnieuws dat hij met zijn stand voor de eerste keer op de Made in Suriname beurs (oude en nieuwe stijl) staat. Het was de bedoeling om ervaring op te doen om groenten en fruit te promoten op een beurs. Hij is blij met het bereikte resultaat en de belangstelling van het publiek. In november wil de coöperatie graag meedoen met de 'grote beurs', zoals hij die noemt, de jaarbeurs. Veel ondernemers zijn voor het eerst op een beurs en doen commerciële ervaring op met hun product.

Meer bekendheid
Mini-ondernemers van het Instituut voor Opleiding van Leraren (IOL) moesten voor het vak mini-onderneming eigen producten op de markt brengen. De vraag hoe je bekendheid geeft aan je product en hoe je het het best aanbiedt, wordt vrij goed ingevuld, evalueren de studenten achter de tafeltjes van hun stand. De laatste dag hadden ze het net zo druk als de eerste dag. De studenten keren met een gerust hart huiswaarts.

Meer bekendheid geven aan minder bekende bijproducten van cassave was het doel van de Cassavefabriek die ook op de beurs was. De producten zijn nog niet in de supermarkt te vinden. Dat is niet erg, want nu de mensen er via de beurs over hebben gehoord, zullen ze het zich herinneren als het wel op de schappen in de winkel ligt. Deze filosofie werd ook aan de standhouders meegegeven tijdens de teach-in voorafgaand aan deze beurs.

Schrijversgroep ’77 wil net zo het Surinaamse boek promoten, niet dat er veel tijdens de Made in Suriname beurs is verdiend, maar de bewustmakingsactie is waardevol. Een ander voorbeeld is Sarita Ploeger die een tijdje terug ging kaarten bij vriendinnen. Het kaarten op zich vond ze niet zo boeiend, maar de kistjes van de thee waren des te interessanter. Ze dacht “die kan ik ook maken! Ik ben dan wel niet zo handig, maar ik probeer het gewoon.” Zij richtte Saar Scrap op die kistjes maakt voor allerlei creatieve gebruik. Geïnteresseerden kunnen het werk pasklaar bestellen op het mobiele nummer dat ze aan de bezoekers geeft. Ze ziet de beurs als een uitgelezen kans om haar hobby-achtige onderneming meer bekendheid te geven.

Ivo Rosseels
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May