Bouterse roept op tot nationale en regionale integratie
12 Aug 2010, 01:30
foto


In een dertig minuten durende inaugurele toespraak via de televisie heeft de aankomende president van Suriname, Desi Bouterse, een duidelijke oproep gedaan om af te rekenen met hetgeen Surinamers van elkaar vervreemdt en van hun buren in de regio.

Hij gaf aan dat uit de samenstelling van zijn regering die vandaag aan het volk wordt gepresenteerd, voldoende aangeeft dat hij zijn verkiezingsbelofte waar heeft gemaakt. Tijdens zijn propagandaspeeches heeft hij keer op keer gewezen op zijn wens dat alle Surinamers, ongeacht hun politieke overtuiging, in de gelegenheid gesteld moeten worden om hun persoonlijke en maatschappelijke ambities waar te maken. Verder gaf hij aan dat het te voeren beleid zoveel mogelijk in onderling overleg met maatschappelijke groepen in actieprogramma’s zal worden omgezet.

Hetzelfde streven naar eenheid van handelen op het nationale niveau zal pro-actief ook gelden voor de integratie van Suriname in Zuid-Amerika en het Caribisch gebied. Brazilië, Venezuela, Guyana en Frankrijk werden aangeduid als de belangrijkste partners in dit opzicht.

Bouterse maakt ook een ‘shift’ van Den Haag naar Parijs wat betreft de poort van Suriname naar Europa. De reden ligt volgens hem voor de hand. Suriname deelt de grens met Frankrijk in Zuid-Amerika en Frankrijk heeft een groter gewicht binnen de Europese context dan het voormalige moederland.

De nieuwe regering streeft samen met Guyana naar een leidende rol op de voedsel-, water-, en bouwmaterialenmarkt in de Caricom en de Franse Antillen.
De relatie met Nederland zal zich voornamelijk afspelen op zakelijk en wetenschappelijk niveau. Hierbij zal in het bijzonder gefocust worden op de rol die Surinamers in Nederland kunnen spelen in de duurzame ontwikkeling van Suriname.
Bouterse riep de samenleving op om binnen het sociale contract verder af te rekenen met de restanten van de koloniale machtsstaat door het versterken van het proces in de richting van een vrije en democratische rechtstaat. Deze uitdaging dient volgens de nieuwe president samen te gaan met streven naar de opbouw van een nationale economie, die haar plaats kan innemen in de wereldeconomie die in turbulentie verkeert.

De historische banden met India, China en Indonesië werden voortgezet, terwijl de Verenigde Staten en Canada werden genoemd als partners in milieu verantwoorde mijnbouw.

Bouterse zegt dat hij vastberaden is om zich volledig in te zetten, maar dat de participatie van alle positieve krachten onontbeerlijk is voor het behalen van succes. Volgens hem heeft Suriname alle ingrediënten om tot grote hoogte te stijgen “mits wij met zijn allen beseffen dat wij het kunnen en bereid zijn vanaf het begin de schouders onder het vele en zware werk te plaatsen”.

(Aldus informatie ontleend aan een persbericht van het kabinet van de aankomende president.)
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May