Vingerscan vanaf 15 mei verplicht voor Nederland
29 Apr 2014, 02:00
foto
De vingerscan is vanaf 15 mei verplicht voor alle niet-Europeanen die naar Nederland willen afreizen. (


Eenieder die naar Nederland wil afreizen, is verplicht een vingerscan te doen. De vingerscan is vanaf 15 mei verplicht op basis van een nieuwe Schengen-code. Voortaan is de visumaanvraag dus gekoppeld aan de vingerscan.

Internationaal is het opnemen van biometrische gegevens niet nieuw. De vingerscan is verplicht voor binnenkomst van ieder land binnen de Europese Unie (EU). De Nederlandse ambassade heeft maandag de vernieuwde website www.nowakti.net in gebruik genomen. Eenieder die een visum voor Nederland wil, kan via deze website een afspraak vastleggen via een kalender die wordt voorgelegd.

De pilot voor de vingerscanopname is gedaan bij de Nederlandse ambassades in de Noord-Afrikaanse landen, waarna Oost-Azië volgde. Nu zijn de landen van de Organisatie van Amerikaanse Staten aan de beurt. Het gaat om een EU-maatregel voor niet-Europeanen die de unie willen binnenkomen. Deze scan is nog een manier om illegale immigratie naar Europa te voorkomen.

De vingerafdruk wordt gekoppeld aan de identiteit van de visumdrager in het zogenaamde EU-VIS-systeem (uitwisselingssysteem voor visa-informatie van de reizigers voor alle EU-landen beschikbaar eens opgenomen op één plaats). Na opname blijft de vingerafdruk vijf jaar in het systeem. Zodra iemand anders dus bijvoorbeeld voor drugssmokkel van iemands identiteit wil gebruikmaken en zijn vinger laat scannen, geeft de computer een foutmelding aan. In het verleden is deze methode vanuit Suriname slechts een paar keer gebruikt, vandaar dat hier de pilot niet is ingezet.

Het nadeel van deze technologie is dat het proces op de ambassade dubbel zo lang duurt. Vanaf 15 mei zal een bezoek aan de ambassade voor visumaanvraag, eens aan de beurt, ongeveer 15 minuten duren. De aanvrager kan vanaf dan ook niet meer gebruikmaken van de ‘drop-off box’ om zijn stukken in te deponeren, want de biometrische gegevens moeten dan nog worden opgenomen. De wachttijd na aanvraag is echter korter, 5 werkdagen. Om een vlotte afhandeling zijn er drie extra balies geopend.

Ivo Rosseels
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May