Jarige bisschop De Bekker niet vleiend over regering
27 Apr 2014, 00:00
foto
Bisschop Wilhelmus de Bekker. (Foto: Ivo Rosseels)


Bisschop Wilhelmus de Bekker viert vandaag zijn 75ste jaardag. Hij heeft de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. In een half jaar kan er een opvolger voor hem zijn. De geestelijke blikt tevreden terug op de groei van de katholieke kerk in Suriname. Hij vertelt over zijn hoogte- en dieptepunten. Voor de regering heeft de geestelijke weinig goede woorden over. "De regeringsleiders maken alleen maar rommel", zegt De Bekker in een interview met Starnieuws.

"In mijn periode als bisschop heb ik de moederkerk alleen maar zien groeien. Dat in tegenstelling tot de katholieke kerk in Europa!" In de negen jaar dat hij bisschop is heeft De Bekker naar zijn gevoel een sterke uitbreiding mogen aanschouwen; precieze cijfers heeft hij niet. Zeker weet hij wel dat het aantal katholieken in Suriname nu ligt op zo'n 117.200 zielen. De eerste telling van 1921 is met het toenmalige gebouw aan de Gravenstraat verbrand.

"Omdat we binnenkort een nieuwe bisschop binnen de Surinaamse katholieke kerk krijgen, is er nu een traditionele procedure gaande. Binnen een klein half jaar zal er een nieuwe bisschop zijn. De Nuntius (de ambassadeur van het Vaticaan) heeft 39 brieven rondgestuurd naar de pastoors waarin enkele vragen staan om te weten welke geestelijken in aanmerking komen voor de post. Zodra de Nuntius de namen heeft ontvangen, gaat hij in overleg met de top in Rome. Dan wordt er iemand aangewezen en volgt de bekendmaking. Die moet gelijktijdig gebeuren in Rome als hier in Paramaribo. Daarna moet die nieuwe bisschop binnen drie maanden gewijd worden. Zo neemt die persoon bezit van de zetel van de bisschop en wordt De Bekker bisschop emeritus (gepensioneerd bisschop), maar bisschop blijft hij voor het leven. Dit geldt ook voor zijn voorganger Aloysius Zichem.

Minder leuke momenten
Als zijn dienst erop ziet wil De Bekker graag een priesterfunctie vervullen in Groningen, Saramacca. De bisschop mag wel zijn pensioengerechtigde leeftijd van 75 jaar hebben bereikt, maar zijn huid is er niet dunner op geworden.

Een van de minder leuke momenten in zijn carrière is de uitspraak van president Desi Bouterse dat figuren als De Bekker eruit gezet moeten worden. Dat noemt hij podiumtaal en heeft hem niet lang bedroefd. Eerder werd hij al gehard door de schokkende jaren van de coup, de Binnenlandse Oorlog en de decembermoorden. De Binnenlandse Oorlog lag midden in zijn gloriejaren als inspecteur binnen het katholiek onderwijs in het binnenland, alwaar hij leerkrachten begeleidde. Het mooie daarvan vond De Bekker het vooruit zien gaan van mensen in hun onderwijsvaardigheden. Tijdens die Binnenlandse Oorlog kon hij dus niet naar het binnenland en maakte de overstap van het onderwijs naar de Pater Albrinck Stichting. Hierdoor kon hij projecten helpen coördineren in de landbouw, het oprichten van scholen en het bouwen van huizen vanuit de stad.

Niet vleiend voor regering
Mooie hoogtepunten noemt de geestelijke zijn wijding als priester, het vijftigjarig jubileum van het bisdom, de restauratie van de kathedraal die nu een basiliek is en de andere kerkelijke gebouwen zoals het archief aan de Henck Arronstraat en de inrichting van het Surinaams katholiek museum.

Over de regering heeft de bisschop een uitgesproken mening en hij windt daar ook geen doekjes om. De Bekker liep ook demonstratief mee tijdens protestdemonstraties tegen de amnestiewet. "Deze president wil alleen maar het ministerie van Binnenlandse Zaken hebben binnen zijn partij, omdat dat hem zal helpen bij het winnen van de verkiezingen. Het is een pure aantasting van de waarden en normen in dit land. Het is geen voorbeeld voor de jeugd, het is een chaos wat nu begint te lijken op anarchie en dat wordt dan verkocht als de waarheid.

Ivo Rosseels
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May