Record aantal groepen op vijftigste AVD
26 Apr 2014, 20:00
foto
NDP is de grootste groep op de vijftigste AVD. (Foto: René Gompers)


5723 deelnemers zijn er op de laatste dag van de Avondvierdaagse (AVD) geteld. Dat is een record voor de laatste 20 jaar. Het absolute record was in 1985 met 6100 lopers. Bij de vijftigste editie is er toch een recordaantal groepen van 114. In het recordjaar van 1985 waren het er 96. Het aantal individuele lopers is ook verdubbeld in vergelijking met vorig jaar.

Er zijn zoals ieder jaar drie categorieën prijzen: de culturele, de bedrijven en de algemene klasse. Daarbinnen worden ieder jaar nieuwe aandachtspunten bepaald. Meestal liggen die in de muzikale richting en gekeken wordt naar het uitdragen van de cultuur. De jongste en de oudste deelnemer krijgen extra aandacht.

De NDP is met 1099 deelnemers de grootste groep. Abop is de tweede grote groep. Deze partij heeft met geld gegooid om mensen te lokken. Daarover is directeur van de Bedrijven Vereniging Sport en Spel (BVSS), Purcy Olivieira, niet te spreken hierover. Hij vindt het absoluut niet passen bij de AVD, maar heeft geen directe maatregelen getroffen. "Er is niemand die er wat van zegt, de maatschappij lijkt het te accepteren. Dan moet ik er wat van zeggen, jullie zijn gek! Dat wil zeggen dat jullie niet durven en moet ik alles op mij nemen? Men heeft het fenomeen laten groeien tot wat het nu is." Ondanks enkele kanttekeningen is Olivieira tevreden over het wandelevenement.

Ivo Rosseels
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May