Celos blij met aandacht LVV voor goed plantmateriaal
25 Apr 2014, 15:00
foto
Foto links: FSD-symptomen in cassave: Lipvormige kurkverdikkingen. Rechts: FSD-symptomen in deels touwvormige wortels met kurklijsten.


(Aangeboden)

In het artikel van toenmalig onderdirecteur Soeresh Algoe van LVV in Starnieuws (21-04-2014) en DWT (19-04-2014) wordt een schrijnend voorbeeld gegeven van een gevaarlijke virusziekte die een grote bedreiging kan zijn voor cassave. Het CELOS waarschuwt cassavetelers sinds de K’saba fair in Para in 2011 in trainingen voor (aspirant-) cassavetelers en middels individuele adviesgesprekken al geruime tijd voor deze Frog Skin Disease (FSD)! Veel aspirant-telers, gaan in hun enthousiasme voor cassave productie voorbij aan de risico’s en gevaren die gepaard gaan met gewassen teelt.

Het CELOS wil, net als LVV de ontwikkeling van de teelt van cassave zeker niet ontmoedigen, maar juist alle belanghebbenden bewustmaken, niet alleen van de gevaren, maar met name van de mogelijkheden om de risico’s voor deze prachtige teelt te minimaliseren. Daarvoor is vakkennis nodig. In de CELOS- cursus voor de selectie en het beheer van goed plant materiaal wordt de participanten belangrijke vakkennis aangereikt. Ontwikkeling moet gebaseerd zijn op wetenschap en het CELOS wil juist op dit punt graag zijn waarde als onderzoeks-instituut inzetten.

FSD-ziek plantmateriaal kan alleen nog maar zieke planten voortbrengen, waarvan de ziekte zonder dat je het merkt, ook nog eens naar gezonde planten kan worden overgedragen! Het probleem bij de genoemde ziekte is, dat de verschijnselen veelal pas bij planten van 1 jaar of ouder duidelijk (alleen) in de cassave-knollen zichtbaar worden. Zonder goede vakkennis kan men dus zonder het te beseffen een ziek gewas krijgen dat in veel gevallen nog maar zeer weinig produceert. Resultaat: Geen inkomsten ondanks flinke investeringen en veel arbeid!

Met de jarenlange praktijk ervaring bij de opzet van een cassave-genenbank met ruim 100 in Suriname verzamelde cassave-variëteiten focust het CELOS op duurzame teeltsystemen. Hierin wordt cassave geteeld op een manier die ziekten zo min mogelijk de kans geeft om een verwoestende uitwerking te hebben. Dit kan worden bereikt door goed vakmanschap en door een goede teeltwisseling te realiseren zonder al te grote oppervlakten te beplanten in monocultuur.

Het CELOS-team van Landbouw en Plantenziektenkunde
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May