IDCS na twee jaar nog niet volledig erkend
24 Apr 2014, 18:00
foto
Winston Caldeira, directeur IDCS


De Investment and Development Corporation Suriname (IDCS) NV, moet na twee jaar nog altijd vechten om haar positie binnen de Surinaamse economie. Het instituut dat in 2010 officieel als overheidsinstantie werd opgericht om binnenlandse en buitenlandse investeringen te bevorderen, heeft zich wel ontwikkeld tot een professionele organisatie met veel interne kennis, “maar moet het nog de plaats krijgen die het verdiend zoals het hoort in elk ander ontwikkelingsland”, zegt directeur Winston Caldeira.

Het zijn vooral de politiek, de inefficiënte overheidsstructuur, gebrek aan inzicht en afwijkende, politieke belangen, die maken dat de IDCS zich in de afgelopen twee jaar niet volledig heeft kunnen profileren. Enkele belangrijke staatsbedrijven die bij de oprichting per presidentieel besluit aan het instituut werden gekoppeld, zijn nog altijd niet onder het beheer van de IDCS. De bedoeling is die bedrijven te privatiseren, de mogelijkheden vast te leggen en uiteindelijk investeerders aan te trekken. Het gaat om grote landbouwbedrijven, zoals Wageningen, Victoria, Brokopondo en Stichting Experimentele Landbouw.

Politieke motieven
Officieel heet het dat administratieve procedures hier de oorzaak van zijn. Op de persconferentie laat Caldeira echter doorschemeren dat politieke motieven en de politieke samenstelling van de regering hierin een belangrijke rol hebben vervuld.
Wil de IDCS haar plaats krijgen zal volgens de directeur vooral de politieke cultuur van het politiek beleid veranderd moeten worden. Hij benadrukt dat het instituut een overheidsinstantie is, die vooral vrij moet zijn van partij politieke inzichten. “Zo werkt het ook binnen dit instituut. Alle deskundigen zitten in alle partijen. Het gaat niet om wie van welke partij is”, zegt de IDCS-directeur. Hij is zich er evenwel van bewust dat een soortgelijk instituut, hoewel een must in ontwikkelingslanden, tijd nodig heeft om die plek te krijgen die het verdiend.

De IDCS is desondanks vrij actief in het nastreven van haar doelen. Er worden privatiseringsplannen gemaakt voor enkele landbouwbedrijven. Op Phedra is de ontginning gaande van 500 hectare landbouwgrond. Daar zijn nationale als buitenlandse agro-investeerders bij betrokken. De IDCS heeft de leiding over de coördinatie van het masterplan landbouw. Dit wordt uitgevoerd in samenwerking met het Israëli’s bedrijf ‘Moti Kaplan Ltd. Daarnaast is het instituut in verschillende sectoren actief. Voor wat de bosbouwsector betreft heeft de IDCS een ontwikkeld concept die deze sector en dus ook de productie en export van hout, geen rond hout, een belangrijke inkomstenbron moet maken van de economie. Voor wat betreft de elektriciteitsvoorziening heeft het instituut meegewerkt aan het in kaart brengen van het elektriciteitsvraagstuk en de oplossingen die het best toegepast kunnen worden.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May