Hindori: NZR wil op hoogste regeringsniveau oplossing
25 Apr 2014, 06:00
foto
Manodj Hindori, voorzitter Nationale Ziekenhuis Raad


"Het is niet te laat is om vanuit het hoogste regeringsniveau met de spelers van de zorgsector (ziekenhuizen en andere zorgverleners) om de tafel te gaan en na te gaan hoe wij de dienstverlening moeten continueren. Indien er nationaal bezien minder financiële middelen beschikbaar zijn, dan moeten wij dat open en eerlijk bespreken. Wij moeten met z'n allen de prioriteiten nagaan en afspreken. Dan zullen we beter weten waar we aan toe zijn en kunnen er verdere plannen worden gemaakt. Maar gewoon de geldkraan dichtdraaien gaat nooit de oplossing zijn en zal leiden tot ondermaatse zorg aan de patiënt".

Dit stelt de voorzitter van de Nationale Ziekenhuis Raad (NZR), Manodj Hindori om een reactie gevraagd over de alarmerende situatie in de gezondheidszorg. De ziekenhuizen hebben al geruime tijd aan de bel getrokken dat zij sinds het wegvallen van de maandelijkse suppleties niet meer uitkomen. "Wij hebben hierover een aantal keren om de tafel gezeten met de regering, met name de vicepresident en de minister van Financiën. We moeten wel erkennen dat zij zich hebben ingespannen om een deel van de openstaande rekeningen, die de overheid heeft bij de ziekenhuizen, in te lopen", deelt Hindori mee.

Brandjes blussen
Eveneens is de betalingsachterstand van het Staatsziekenfonds (SZF) over de periode oktober t/m december 2013 ingelopen. "Hoezeer wij dit ook niet appreciëren, achterstallige rekeningen (die de overheid eigenlijk al sinds jaren had moeten betalen aan de ziekenhuizen) betalen, is een eenmalige handeling die valt onder de categorie brandjes blussen. Wat wij echter maar niet te horen krijgen is welke structurele oplossing er wordt geboden om de continuïteit van onze ziekenhuiszorg te garanderen".

Hindori concludeert dat het grote probleem is dat de regering geen antwoord heeft hoe om te gaan met de structureel te lage ligdagtarieven van de on- en minvermogende patiënten en de SZF patiënten. Het is voor eenieder te begrijpen dat er een financieel gat ontstaat als continu ver onder de kostprijs wordt vergoed voor geleverde diensten.

Oplossingsmodellen
De NZR heeft de regering twee oplossingsmodellen aangereikt: óf de ligdagtarieven van de on- en minvermogenden en SZF-ers gaan omhoog tot kostendekkend niveau óf de regering komt met suppleties. De regering wil volgens Hindori op geen van deze oplossingsmodellen ingaan, maar zegt niet wat het dan wel moet worden. "Zaken worden vooruit geschoven, waardoor je krijgt dat de dienstverlening aan de patiënten op den duur gaat vastlopen. De ziekenhuisdirecties verkeren momenteel in grote onzekerheid hoe zij verder moeten. Deze onrust slaat ook over op de specialisten en andere zorgverleners, omdat die als eerste geconfronteerd worden met de schaarste aan materialen en middelen."

Hindori heeft er begrip voor dat niet alleen ziekenhuizen te maken hebben met beperkte financiering, ook andere zorginstellingen als Medische Zending trekken nu aan de bel. Hij vindt het zorgwekkend dat de regering er blijkbaar voor heeft gekozen om de gezondheidszorg dicht te knijpen. "Wij van de gezondheidszorg hebben ons jarenlang ingespannen om het niveau van de kwaliteit van zorg op te krikken van een armoedige toestand tot een situatie die toonaangevend is in de regio. Wij zullen ons altijd inzetten om dit niveau te behouden en zelfs uit te bouwen. Wij hadden verwacht dat de regering dit ook ondersteunt en prioriteit aan de gezondheidszorg zou geven. Wij hadden verwacht dat het ministerie van Volksgezondheid ons zou steunen in deze moeilijke tijden, maar wij horen weinig van het ministerie van Volksgezondheid", schetst Hindori de situatie.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May