Caribisch Gebied werkt aan klimaatrampenverzekering
24 Apr 2014, 10:00
foto
Haïti is de gevolgen van de aardbeving in 2010 nog steeds niet te boven.


Het Caribisch Gebied en Midden-Amerikaanse landen gaan samenwerken voor risicodekking voor seismische en klimaatrampen. De Wereldbank zegt dat toen in 2010 Haïti werd getroffen door een aardbeving, de Caribbean Catastrophe Risk Insurance Facility’s (CCRIF), de eerste instelling was die in staat was om binnen twee weken van de ramp noodfondsen te vergaren. Hiermee kon zij inspelen op de onmiddellijk behoeften van de overheid.

Het Caribische rampenverzekeringsinstituut heeft sinds zijn oprichting zeven jaar geleden, al acht uitbetalingen van US$ 32 miljoen gedaan om landen te helpen de schommelingen van hun budget in de nasleep van de recente natuurrampen te beheren.

“Dit mechanisme heeft met succes gespeculeerd op de kapitaal- en verzekeringsmarkt om klimaatbestendigheid in deze landen te versterken,” zegt de in Washington gevestigde financiële instelling. "Als individuen zijn we gewend een relatief kleine premie te betalen om onze gezinnen te beschermen in geval onze huizen worden bedreigd door natuurlijke gebeurtenissen, " voegt de Wereldbank er aan toe. Zij merkt op dat kleine eilandstaten in het Caribisch Gebied een soortgelijk model toepassen om zich te beschermen tegen de " steeds vaker voorkomende en meer verwoestende risico's veroorzaakt door tropische stormen en aardbevingen."

Lessen trekken
De Wereldbank zegt dat negen landen in Midden-Amerika en het Caribisch Gebied sinds 1980 een ramp hebben gehad, die een economisch effect boven de helft van hun jaarlijkse bruto binnenlands product ( bbp ) veroorzaakte. De impact van de aardbeving in Haïti, schat de bank op 120 procent van het bbp.

De bank merkt op dat het de eerste keer is dat de ministers van Financiën uit Midden-Amerika en het Caribisch Gebied elkaar hebben ontmoet tijdens de onlangs afgesloten Wereldbank en IMF-bijeenkomsten om lessen te trekken uit het Caribische rampenverzekeringsinstituut. Nicaragua en Honduras zijn de eerste landen uit Midden-Amerika die hebben aangekondigd dat ze zullen toetreden tot het rampenverzekeringsinstituut. Andere Midden-Amerikaanse landen, waaronder Panama, Costa Rica, Guatemala en El Salvador, zijn ook sterk geïnteresseerd om lid te worden van de CCRIF.

Cultuur van verzekering
Wereldbank-vicepresident voor Latijns-Amerika en het Caribisch Gebied, Hasan Tuluy, die de vergadering voorzat, zei dat de CCRIF een "echt voorbeeld was van zowel een regionaal publiek goed, waar collectieve actie duidelijke financiële voordelen heeft, als ook een publiek-private samenwerking die landen kan helpen de negatieve gevolgen van een veranderend klimaat aan te pakken." Tuluy merkte op dat er een donorconferentie wordt gehouden in oktober om bij te dragen aan dit initiatief.

Het Amerikaanse ministerie van Financiën en Mexico hebben tijdens de vergadering aangekondigd dat zij het initiatief elk met US$ 10 miljoen zouden ondersteunen. Canada heeft al US$ 15 miljoen bijgedragen. "We moeten een cultuur van verzekering introduceren. Als een donor is het erg spannend om een nuttige toepassing te zien op het gebied van klimaatadaptatie die echt duurzaam is," zei Leonard Martinez - Diaz, plaatsvervangend adjunct-secretaris, Milieu en Energie van het Amerikaanse ministerie van Financiën.

De Wereldbank zegt dat CCRIF is ontworpen om verzekeringen te bieden tegen betaalbare prijzen en dat zij wordt ondersteund door de mondiale faciliteit voor Rampenvermindering en Herstel.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May