Waarom voor vrouwen stemmen?
24 Apr 2014, 02:00
foto


De laatste paar maanden is er veel te doen ten aanzien van de vrouw en politiek. Het kan trouwens niet anders, want over ongeveer een jaar zijn er algemene geheime verkiezingen in ons land. Voor alle vrouwen in de politiek en zij die zich bezighouden met gendervraagstukken, was het verkiezingsjaar 2010 geen goed jaar, voor de vrouwelijke politici zowel in het parlement als op het bestuurlijk vlak van ons land.

Anno 2014 is de politieke situatie van de Surinaamse vrouwelijke politici niet veel veranderd: vrouwen stoten nog steeds zelden door naar topfuncties, het aantal vrouwen in politieke topfuncties is nog steeds veel te weinig. Politiek wordt nog steeds gezien als te zijn een mannen heelal, met een bepaalde cultuur en mentaliteit. Ook de organisatiestructuur binnen de politieke partijen is onveranderd, het is nog steeds op mannen afgestemd. De combinatie werk – gezin is vaak moeilijk, men vergadert vaak laat en eist veel flexibiliteit van de vrouw.

Gelijkheidsgedachte
Door de slechte resultaten van de verkiezingen van mei 2010, zijn heel veel vrouwelijke politici wakker geschud. De verkiezingen van 2015 mogen geen herhaling zijn van de verkiezingen van mei 2010. Ik denk dat de top van vrouwelijke politici, vrouwenorganisaties en allen die zich bezighouden met gendervraagstukken, hun machtspositie onvoldoende hebben aangewend om meer vrouwen, niet alleen op de verkiezingslijsten te doen plaatsen, maar meer nog op verkiesbare plekken, evenredig aan de mannelijke politici!

Traditiegetrouw wordt de positie van de vrouw in de politiek overgelaten aan de mannelijke politici. Er is nooit een issue hiervan gemaakt noch door vrouwelijke politici, noch door vrouwenorganisaties en zij die zich bezighouden met gendervraagstukken.

Opmars nieuwe vrouwelijke politici
Maar door de opmars van de nieuwe vrouwelijke politici komt er nu wel verandering in de ongelijke positie van vrouwen op kiezerslijsten en op bestuurlijk vlak. Meer dan ooit beseffen vrouwelijke politici dat er gestreden moet worden, er moet campagne gevoerd worden. Voor eens en voor altijd moet afgerekend worden met de diep verankerde rolverdelingen in onze maatschappij, waarbij van vrouwen wordt gedacht dat zij niet beschikken over de nodige intellectuele capaciteiten en emotionele sterkte om aan de publieke sfeer deel te nemen. Ook moet er afgerekend worden met de gedachte dat vrouwen in de politiek enkel in de politiek worden toegelaten om te zorgen voor het ‘menselijke’ in de politiek.

Met de veranderende mentaliteit van de vrouwelijke politici ben ik ervan overtuigd, dat er vanaf nu afgerekend moet worden met het tekort aan vrouwen op de politieke besluitvormingsposten van ons land en dat het mannenbastion verbroken zal worden.


Waarom meer vrouwen in de politiek?
Omdat politiek belangrijk is. Politiek zorgt ervoor dat we met z’n allen plezierig kunnen samenleven, regelt wat voor iedereen belangrijk is, geeft vorm aan de manier waarop mensen samenleven en zorgt ervoor dat iedereen meetelt in de samenleving. Politiek zorgt ervoor dat je naar school kan, dat je subsidies kan krijgen voor sociale projecten, dat je de bus kunt nemen, dat er een nieuw fietspad of dat er straten worden gemaakt. Met andere woorden politiek zorgt voor het grootste deel van het bestaan van de mens. Je kunt de invloed van de politiek niet omzeilen. Tenzij je ergens op een nog onbekend eiland gaat wonen. Maar de politiek moet alle inwoners van het land vertegenwoordigen.

De enige echte democratie is een representatieve democratie waarin mannen en vrouwen een evenredige vertegenwoordiging kennen. Er mag geen sprake zijn van democratisch deficit, het tekort aan vrouwelijke vertegenwoordiging in de democratische besluitvorming. Vrouwen zijn geen minderheidsgroep die beschermd moet worden. Vrouwen zijn de helft van de bevolking. Ze eisen dus hun plek op in de politiek en het gaat er niet om als zij een betere job of niet zullen doen dan de mannelijk politici. Ze hebben er eenvoudig recht op!


Judith Faerber
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May