RCR Medical Centre breidt diensten uit
12 Apr 2014, 12:00
foto
De behandelkamer heeft ruimte voor zes patiënten. (Foto: René Gompers)


Het Royal Care Residence (RCR) Medical Centre (voorheen RCR Zorghotel) heeft zijn diensten uitgebreid met een nierdialyse centrum. Patiënten kunnen er comfortabel en luxueus dialyseren in een rustieke omgeving aan de Anton Dragtenweg langs de Surinamerivier. De officiële opening heeft vrijdag plaatsgevonden met een open dag.

De behandelkamer is knus en heeft ruimte voor zes patiënten. De apparatuur is heel geavanceerd. Tijdens de behandeling kan patiënt televisie kijken of op het net surfen met de aanwezige WiFi. In een later stadium zal er een nachtshift bijkomen meldt Marion Monsanto, manager van het dialyse centrum. “We denken hierbij aan degenen die werken. Sommige mensen hebben geen ruimte om overdag behandeld te worden. De behandeling gebeurt dan in de nachtelijke uren. Zij kunnen hier verblijven, en van hieruit uitgerust vertrekken naar het werk.” RCR is al een maand bezig met het dialyseren. Er zijn mensen op de wachtlijst geplaatst.

Aantal behoeftigen neemt toe
De behoefte voor nierdialyse neemt toe. Ingrid Heerenveen, specialist in het behandelen van nierziekte (nefroloog) merkt op dat het soms moeilijk is om de oorzaak te achterhalen voor het falen van de nieren. De twee hoofdoorzaken voor nierfalen zijn hoge bloeddruk of suikerziekte. Vetzucht en weinig bewegen verhogen de kans op het niet goed functioneren van de nieren. Sommige mensen melden zich te laat aan waardoor de oorzaken niet meer achterhaald kunnen worden deelt de internist mee. De leeftijd van personen met een nieraandoening is wereldwijd, ook in Suriname, aan het dalen. Tot nog toe heeft RCR zes kinderen behandeld tussen de negen en vijftien jaar. “Op dit moment zijn er in Suriname 500 mensen die gedialyseerd worden. Driemaal dat aantal heeft behoefte eraan maar weet het niet. Zij zijn nog niet terminal maar gelet op het leefgedrag is nierfalen niet uitgesloten.

De behandeling geschiedt volgens Nederlandse standaarden. In het hotel wordt de Surinaamse warmte toegevoegd met de service en gastvrijheid deelt Radjinder Thakhoersingh, directeur van RCR, mee. “Dit concept is uniek voor Suriname. RCR is een viersterrenhotel. Wij bieden medische zorg in combinatie met hotelfaciliteiten aan Surinamers en buitenlanders.” RCR Medical Centre beschikt over een polikliniek, biedt fysiotherapie aan, heeft opnamemogelijkheden voor revalidatie na een beroerte en heeft een verloskamer met kraamzorg.

René Gompers
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April