TCT werkt aan uitvoering principe-akkoord met Satca
12 Apr 2014, 02:00
foto
De toren van de luchtverkeersleiders te Zorg en Hoop. (Foto: Panoramio)


Het voorstel tot bevordering van acht luchtverkeersleiders tot supervisors moet eind deze maand zijn afgewikkeld. Ook zal nog deze maand ontheffing worden verleend voor het aantrekken van 37 aspirant luchtverkeersleiders. Deze zaken zijn opgenomen in de principe-overeenkomst die de minister van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT), Falisie Pinas heeft getekend met de leiding van de Suriname Air Traffic Controllers Association (Satca). Partijen hebben het stuk op 9 april getekend, na vier dagen van gesprekken.

De overeenkomst was voor de luchtverkeersleiders aanleiding om de acties, die zij op 3 april waren gestart, op te heffen. Er is ook overeenstemming bereikt over de uitbetaling van kledinggeld over de jaren 2011 en 2014 en het verstrekken van uniformkleding over 2013. Deze zaken moeten uiterlijk volgend maand zijn uitgevoerd. Binnen een week zal TCT ook verslag doen aan de Satca over de incorporatie van de Air Traffic Service-toelage. Tijdens de gesprekken is afgesproken dat de ministers van Binnenlandse Zaken en TCT zullen nagaan hoe de ATS-toelage van SRD 125,- kan worden opgenomen in de uitbetaling. Er wordt naar gestreefd om de uitbetaling van de ATS-toelage eind mei rond te krijgen.

Deze pijnpunten zijn gehaald uit het wensenpakket dat de Satca sinds 2008 had ingediend en het principe-akkoord dat was getekend door de toenmalige vicepresident Ram Sardjoe. De voorstellen van de benoemingen en van het aantrekken van 37 aspirant luchtverkeersleiders liggen op tafel bij vicepresident Robert Ameerali. Er is een nijpend tekort aan luchtverkeersleiders, de Satca telt 26.

In de principe-overeenkomst van 2008 zijn 23 knelpunten van de luchtverkeersleiders aangehaald en 11 van de luchthavenbrandweer te Zorg en Hoop. Een herevaluatie van het akkoord uit 2008 laat zien dat er weinig is uitgevoerd. In grote lijnen zijn de problemen te categoriseren in onderbezetting, opleiding en training, administratieve zaken en nog 10 punten uit het akkoord van 2008. De luchtverkeersleiders hadden het werk neergelegd uit onvrede dat er maar geen schot kwam in de uitvoering van de overeenkomst.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May