Vegetatie bemoeilijkt opruimen diesel
11 Apr 2014, 21:00
foto
De vegetatie in de omgeving bemoeilijkt de opruimingswerkzaamheden.


De wortels van planten aan de Nelson Mandelaweg bemoeilijken het opzuigen van de 3.000 liter gelekte diesel. De diesel is gelekt uit een omgekantelde tankwagen. De opruimingswerkzaamheden zullen ongeveer anderhalve week duren. Intussen wordt er ook onderzoek gedaan naar de omstandigheden waaronder het ongeval heeft plaatsgevonden.

Met behulp van een graafmachine is er een afbakening aangebracht zodat de olie zich niet verder kan verspreiden. Door deze maatregel is voorkomen dat de diesel via het aangelegen gebied in de Bigi Pan, een bijzonder beheersgebied, terecht is gekomen. De restant diesel in het omgekantelde voertuig is overgepompt naar een andere tankwagen. Er wordt alles aan gedaan om schade aan het milieu tot een minimum te beperken. Voorlopig is er alleen sprake van schroeischade aan de vegetatie, zegt de oliemaatschappij.

Het ongeval met de tankwagen gebeurde op 8 april nabij kilometer 169 aan de Nelson Mandelaweg (afdamming). De tankwagen vervoerde 12.000 liter diesel die bestemd was voor de bevoorrading van twee pompstations in het district Nickerie. De gelekte diesel kwam terecht in het drassig gedeelte langs de weg. De chauffeur en de bijrijder, die schaafwonden opliep, kwamen er met de schrik vanaf.

Onderzoek
Aangezien de vegetatie het terugwinnen bemoeilijkt, zal in de reeds aangebrachte afbakening (20 x 60 meter) het drassig gedeelte worden opgegraven, waarna het opzuigen gemakkelijk kan plaatsvinden. Na de opruimingswerkzaamheden zal het gebied zoveel mogelijk in zijn oorspronkelijk staat worden teruggebracht. De politie en de brandweer zullen tijdens deze actie assistentie verlenen.

Er is een onderzoek gestart naar de juiste toedracht van het ongeval. De navigatiegegevens (GPS) van het voertuig zijn daarvoor opgevraagd. Onder meer kan hierdoor duidelijk worden of de chauffeur zich heeft gehouden aan de geldende snelheidsbeperkingen. Ook wordt nagegaan hoe de lekkage van de diesel, uit één van de drie gevulde compartimenten, kon plaatsvinden aangezien de deksels van de truck met een rubberen afdichtingsring (seal) waren afgesloten. Binnen een week moeten de onderzoeksresultaten bekend zijn.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May