Winst Alcoa eerste kwartaal boven verwachting
10 Apr 2014, 00:00
foto


Alcoa heeft een omzet van US$ 5,5 miljard geboekt in het eerste kwartaal van dit jaar. De omzet is boven de verwachte US$ 5,4 miljard en is een daling van 2% ten opzichte van het vorige kwartaal. Ten opzichte van het eerste kwartaal van 2013 is de omzet gedaald met 6%.

De daling komt grotendeels door de aanhoudende lage aluminiumprijzen. In de eerste drie maanden van dit jaar zijn de aluminiumprijzen met 8% gedaald. De maatschappij kampt ook met een verminderde capaciteit van de primaire grondstoffen. In deze branche is er een negatief saldo van US$ 15 miljoen na belastingen in het eerste kwartaal. In vergelijking met het vorige kwartaal is het een verbetering. In het laatste kwartaal van 2013 is er in deze branche een verlies van US$ 35 miljoen geleden. Vergeleken met een jaar geleden was er een positief saldo van US$ 39 miljoen.

De cijfers over het eerste kwartaal 2014 zijn dinsdag vrijgegeven. Aan de winst over het eerste kwartaal is de keerzijde dat de nettowinst, inclusief bijzondere posten, eigenlijk een verlies vertoont van US$ 178 miljoen (verlies van US$ 0,16 per aandeel). Vergeleken met dezelfde periode vorig jaar was er sprake van een winst van US$ 0,13 per aandeel. Exclusief bijzondere posten, waaronder een uitgave van US$ 276 miljoen aan vermindering van de smeltcapaciteit, komt de nettowinst op US$ 98 miljoen, een winst van US$ 0,09 per aandeel.

Verminderen smeltcapaciteit
“Onze transformatie is aan het versnellen,” zegt Alcoa-topman Klaus Kleinfeld. “We versterken onze groei in onze value-add bedrijven en zijn onze grondstoffenbedrijven ambitieus aan het herstructureren.” Onder de initiatieven waarnaar Kleinfeld verwijst met “hervormen”, heeft Alcoa eind maart bekendgemaakt dat hij zijn smeltcapaciteit in Brazilië terugbrengt met 147.000 ton. Als reden worden de uitdagende wereldwijde marktomstandigheden voor voornamelijk aluminium, opgegeven. De hogere kosten maken de smelterijen onrendabel.
De vermindering gaat in de maand mei in en is het bedrijf van plan om dit jaar nog eens 274.000 ton smeltcapaciteit te verminderen. Zodra al deze verminderingen en sluitingen zijn voltooid, zal de Alcoa zijn smeltcapaciteit sinds 2007 hebben teruggebracht met 1,2 miljoen ton of 28%. Volgens analisten lijkt de Alcoa weer op de rails met zijn wereldwijde productie na slechte bedrijfsresultaten in het vierde kwartaal 2013.

Alhoewel de Alcoa geen speciale inkomsten en omzetverwachting noemt, zegt het bedrijf wel een toename van de vraag vanuit de luchtvaartindustrie te verwachten. De behoefte vanuit deze industrie is het gevolg van de vraag naar commerciële en zakenvliegtuigen, alsmede een toename van de vraag van de auto-industrie, verpakkingsindustrie en de bouw. Alcoa herhaalt zijn verwachting dat de wereldwijde vraag naar aluminium in 2014 zal groeien met 7%.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May