Regering Maduro en oppositie komen tot formele gesprekken
09 Apr 2014, 10:00
foto
Er zijn dagelijks botsingen tussen demonstranten en de oproerpolitie in Caracas. (Foto: AFP)


De Venezolaanse regering en een coalitie van oppositiepartijen zijn overeengekomen om "formele gesprekken" te voeren in een poging een einde te maken aan de wekenlange protesten tegen de regering.

Tijdens demonstraties in de afgelopen weken zijn minstens 39 mensen, zowel tegenstanders en aanhangers van de regering, omgekomen. De Venezolaanse vicepresident Jorge Arreaza zegt dat de twee partijen zijn overeengekomen om de gesprekken "in het openbaar" te houden. De coalitie van oppositiepartijen had geëist dat alle onderhandelingen live moesten worden uitgezonden op radio en televisie.

Na voorbereidende gesprekken op dinsdag hebben de oppositionele Democratische Eenheidscoalitie (MUD) en de regering laten weten dat ze formeel gesprekken zullen voeren met de bemiddeling van vertegenwoordigers van het Vaticaan en het regionale handelsblok Unasur. President Nicolas Maduro zegt dat de gesprekken voorlopig zijn gepland voor donderdag.

Geen onderhandeling
We hebben openhartig, direct en respectvol tot elkaar gesproken, zegt Maduro. “Er waren momenten van spanning, maar we hebben afgesproken om een reeks bijeenkomsten te starten.” Hij heeft echter eventuele wijzigingen in wat hij noemt de Bolivariaanse revolutie, het socialistisch systeem dat zijn voorganger Hugo Chavez heeft geschapen, resoluut uitgesloten.

“Dit is geen onderhandeling, noch een overeenkomst met iemand. Wat wij zullen hebben is een debat, een dialoog die anders is. Wij zullen niet proberen om ze (de oppositie) het Bolivariaanse socialisme op te dringen en zullen zij ons niet aanzetten tot kapitalisme,” stelt Maduro.

Uitvoerend secretaris van de MUD, Ramon Guillermo Aveledo, zegt dat een vertegenwoordiger van het Vaticaan als bemiddelaar zal op treden “om ons te helpen op deze moeilijke weg.” De ministers van Buitenlandse Zaken van Brazilië , Colombia en Ecuador zullen naar verwachting de vergadering ook bijwonen.

Show
De Popular Will partij die deel uitmaakt van de oppositionele MUD-coalitie, staat echter sceptisch tegenover de formele gesprekken. Haar leider, Leopoldo Lopez , die in februari is gearresteerd op beschuldiging van het aanzetten tot geweld, zegt dat de gesprekken alleen voor de show zijn.

In een reeks van berichten die hij verstuurde uit de gevangenis en die zijn vrouw op Twitter heeft geplaatst, zei Lopez: "Ik geloof sterk in de dialoog, maar in een gelijkwaardige dialoog, niet (met één partij) op de knieën.” Hij voegt eraan toe: “Al 15 jaar hebben we gezien hoe de dictatuur dialoog voert.” Zijn partij had aangegeven dat zij niet zou deelnemen aan de gesprekken, tenzij Lopez werd vrijgelaten.

De protesten tegen de regering begonnen begin februari met demonstranten die een einde eisen van de hoge criminaliteit van Venezuela, de groeiende inflatie en tekorten aan bepaalde voedingsmiddelen. Het verzet is sindsdien uitgegroeid tot een brede oppositiebeweging en veel van de demonstranten zeggen dat ze niet zullen stoppen totdat de regering van president Maduro plaatsmaakt.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May